szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jótékony célra fordítja a Jack Abramofftól, az amerikai Republikánus Párt támogatójától kapott pénzt George Bush elnök, aki elismerte kenőpénzek fizetését kongresszusi képviselőknek.

Scott McClellan Fehér Ház-i szóvivő elmondta, hogy a republikánus kongresszusi képviselők lefizetésével vádolt, s bűnösségét kedden vádalku keretében elismerő Jack Abramoff által a 2004-es újraválasztásáért küzdő George Bush kampányához nyújtott összeget átutalják egy a szívbetegségek ellen küzdő amerikai szervezetnek.

A szóvivő szerint "több ezer" dollárról van szó, demokrata párti képviselők szerint a kérdéses összeg 100 ezer dollárra rúg. Mintegy 20 republikánus politikus - a The Wall Street Journal című lap értesülése szerint viszont 60 képviselő és szenátor -, köztük Tom DeLay, a képviselőház republikánus többségű frakciójának egykori elnöke és Bob Ney ohiói kongresszusi képviselő, valamint tanácsadóik készpénzt, ajándékokat és egyéb ellentételezést - pazar vacsorákat, külföldi utazásokat - fogadtak el Abramofftól cserében azért, hogy előnyben részesítették az indiánrezervátumok ügyét, amelynek Abramoff főlobbistája volt. A sziporkázó, jó beszélőkével megáldott megbízott egyébként megbízóit is átverte, a vádak szerint Michael Scanlonnal, DeLay egyik volt tanácsadójával együtt elsikkasztotta ügyfelei pénzét. Scanlon novemberben beismerte bűnösségét.

Abramoff kedden döntött úgy, hogy elmondja a részleteket az ügyészségen és az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodánál (FBI). Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti frakciójának vezetője szerint Abramoff beismerése "nem meglepetés, mert a mostani republikánus kongresszus a történelemben valaha is volt legkorruptabb törvényhozó testület, s (ennek) az amerikaiak fizetik meg az árát".

A 47 éves Abramoffot a vádalku nyomán legfeljebb 9 és fél-11 éves börtönbüntetés fenyegeti a 30 év helyett. Az ügy nyomán heves vita van kibontakozóban Washingtonban a lobbisták befolyásáról. "Újra kell gondolnunk az egész rendszer (működését)" - szögezte le Newt Gringich, a képviselőház egykori republikánus elnöke a The Washington Postban megjelent írásában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Bush: nőtt a jólét

Idén Amerika külföldön előmozdította a szabadság ügyét, odahaza pedig növekedett a jólét, s az ország biztonságosabb lett - mondta George Bush amerikai elnök szokásos heti rádióbeszédében texasi birtokán.

MTI Világ

Bush elnök védelmébe vette az engedély nélküli lehallgatásokat

Védelmébe vette George Bush amerikai elnök vasárnap az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által bírói engedély nélkül végzett lehallgatásokat, egyben elítélte azt a kiszivárogtatást, amelynek eredményeként a közvélemény is értesült a titkos programról.

Hét nap

BUSH VÉDI A LEHALLGATÁST

A terrorizmus elleni háború miatt szükség volt a telefonok és elektronikus levelek "korlátozott" megfigyelésére, az a...

Több mint 160 sportolót csapott be hamis sportorvosi igazolásokkal egy budapesti férfi

Több mint 160 sportolót csapott be hamis sportorvosi igazolásokkal egy budapesti férfi

Müller Cecília: Ha minden szabályt betartunk, az ünnepeket a családhoz közelebb tölthetjük el

Müller Cecília: Ha minden szabályt betartunk, az ünnepeket a családhoz közelebb tölthetjük el

Ököllel ütöttek meg két fiút egy bevásárlóközpontban

Ököllel ütöttek meg két fiút egy bevásárlóközpontban