szerző:
MTI

A norvég kormányfő kártérítést követel Szíriától, a felgyújtott nagykövetségért. Párizsban közel ezren tüntettek a megjelent rajzok miatt. Indonéziában is újfent tiltakozók vonultak az utcára. Kofi Annan aggodalmát fejezte ki az események miatt. Dán vállalatok eközben máris érzik az arab országokkal megromlott kapcsolatok gazdadági hatásait.

Hvg.hu Fórum
Írja le a témával kapcsolatos véleményét, vagy olvassa el másokét a hvg.hu Fórumban!

Kártérítést akar Szíriától Jens Stoltenberg norvég kormányfő, amiért a Mohamed-karikatúrák miatt tüntető több száz fős tömeg a hét végén megrohamozta és felgyújtotta Norvégia damaszkuszi nagykövetségét.

© MARABU
Stoltenberg az NTB norvég hírügynökségnek vasárnap adott nyilatkozatában teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a szíriai fővárosban történt eseményeket. "Kártérítést fogunk követelni Szíriától és az ENSZ elé visszük az ügyet" - hangoztatta a politikus.

A szíriai fővárosban tüntetők százai szombaton rohamozták meg és gyújtották fel Norvégia nagykövetségét, a dán külképviselettel együtt. A tömeg azért fordította haragját éppen e két diplomáciai képviselet ellen, mert először dán és norvég lapokban jelentek meg a muzulmán vallás alapítójáról készített gúnyrajzok. A később más európai újságokban is utánközölt karikatúrák hatalmas felháborodást keltettek az iszlám országokban. Több ezer tüntető vasárnap a libanoni fővárosban, Bejrútban felgyújtotta a dán konzulátust.

Mindeközben spontán módon szerveződött békés tüntetésen mintegy ezer ember tiltakozott vasárnap a francia fővárosban a karikatúrák miatt - közölte a párizsi rendőrség.

A közel két órán át tartó megmozdulást előre nem jelentettékbe sem a sajtónak, sem a hatóságoknak. Az i-Télé tévécsatorna jelentése szerint a tüntetők kifogásolták, hogy a prófétáról közölt egyes gúnyrajzok mintegy egyenlőségjelet tesznek az iszlám hit és a terrorizmus között, és nyilvános bocsánatkérést követeltek.

David Dufresne, a tévécsatorna főszerkesztője elmondta, a megmozdulás a jelek szerint spontán módon szerveződött, egyetlen jól meghatározható mozgalom sem állt a hátterében. A kezdetben mintegy félszáz fős csoportot kitevő tüntetők telefonon és sms-üzenetekben értesítették ismerőseiket a készülő tiltakozásról és kérték őket a menethez való csatlakozásra. A résztvevők száma ily módon fokozatosan gyarapodott. Rendbontásról nem érkezett jelentés.


Irán hétfőn leállította a Dániából származó gyógyászati berendezések importját a Mohamed-karikatúrák közlésére hivatkozva. Az iráni egészségügyi minisztérium illetékese nem közölt számszerű adatokat a dán orvosi berendezések beviteléről.

A dán vállalatok kezdik érezni a bojkott hatását: az ország legnagyobb élelmiszeripari csoportja, az Arla saját bevallása szerint gyakorlatilag kiszorult például Szaud-Arábiából.

Bár az oda irányuló, évi 2,5 milliárd koronás (335 millió eurós) exportja nem teszi pótolhatatlanná ezt a piacot a számára, és az arab országokba összességében 10 milliárd koronás kivitel sem tartozik a "nagy üzletek" kategóriájába a cég szerint - ezen kívül Irán évi másfél milliárd dán koronáért importál tőle -, a hosszú távú hatások okot adnak az aggodalomra. A dán iparszövetség szerint sok év piacmegdolgozó munkája vész kárba, és hosszú időbe telhet, míg például az Arla visszatérhet ezekbe az országokba.
   
A dán iparszövetség elnöke nyílt levélben szólította fel a karikatúrákat közlő Jyllands Posten lapot, hogy határozottabban kérjen bocsánatot a muszlimoktól, és ugyanerre szólított fel az inzulinexportban a világ vezető cégei között lévő, Szaud-Arábiában évente 200 millió koronás forgalmat lebonyolító Novo Nordisk
vezetője is.  A lap korábban már elnézést kért mindazoktól, akiknek vallási érzületét esetleg megsértették a tavaly szeptemberben megjelent karikatúrák, de közben a szólásszabadsággal védte a rajzok közlését.


Kofi Annan aggódik (Oldaltörés)

A több napja tartó botrány miatt Kofi Annan ENSZ-főtitkár ismét felszólította a felháborodott muzulmánokat, hogy vessenek véget az erőszakos cselekményeknek.

A damaszkuszi, bejrúti és más diplomáciai képviseletek ellen intézett támadások mélységes nyugtalansággal töltik el a főtitkárt - hangsúlyozta New Yorkban helyi idő szerint vasárnap (közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban) Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő.

Szavai szerint Annan osztozik a gúnyrajzok által sértett muzulmánok érzelmeiben, de leszögezi, hogy haragjuk nem igazolhat semmiféle erőszakot. Különösen elítélendő, ha ez az erőszak olyanok ellen irányul, akik semmilyen módon sem felelősek a gúnyrajzok közléséért - idézte a szóvivő Annan nyilatkozatát.

A világszervezet főtitkára felszólította a muzulmánokat: fogadják el a karikatúrákat megrendelő és először közlő lap, a dán Jyllands-Posten bocsánatkérését. Az újság szerint ugyanakkor nem a gúnyrajzok publikálása idézte elő a valóságos „népfelkelésekké" dagadó tiltakozó akciókat.    

Feltételezésük szerint "felülről irányítják" a dán és más külképviseletek ellen intézett közel-keleti támadásokat. A dán hírmagyarázó szerint az ember "legvadabb álmaiban" sem láthatta előre, hogy ilyen mértékben "túlreagálják" a karikatúrák megjelenését. Nem is ez szerinte a "vészterhes népfelkelések" kiváltó oka. Mindez régóta forrt már a mélyben azokban az országokban, amelyek nem léptek fel, vagy csak ímmel-ámmal léptek fel a vallási fundamentalizmus előretörésével szemben - írta a kommentátor az arhusi lap hétfői számában.

Újabb tüntetések Indonéziában (Oldaltörés)

Időközben radikális muzulmán csoportok újabb tüntetéseket rendeztek hétfőn Indonéziában a karikatúrák európai közlése miatt. A fővárosban, Jakartában négyszázan, a nyugat-jávai Bandungban mintegy ezren vonultak az utcára.

A jakartai tüntetés részvevői a dán nagykövetség elé vonultak, és újabb bocsánatkérést követeltek a dán kormánytól. A bandungi tiltakozók az indonéz kormányhoz intéztek követelést, szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Dániával.

Radikális muzulmánok már a múlt pénteken is megrohamozták Jakartában a dán diplomáciai képviseletet, de a rendfenntartók visszaverték támadásukat. Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök is elítélte, hogy európai lapok gúnyrajzokat közöltek Mohamed prófétáról. Ugyanakkor felszólította az ország túlnyomórészt muzulmán lakosságát, hogy fogadja el a dán kormány és a Jyllands-Posten bocsánatkérését.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

A karikatúrák miatt raboltak el külföldieket Gázában?

Két személyt elraboltak szombaton álarcos fegyveresek a Gázai övezet középső részén; palesztin biztonsági források először azt jelentették, hogy külföldiekről van szó, később ezt helyesbítve tévedésből elrabolt palesztinokról tettek említést.

MTI Itthon

A magyar kormány elhatárolódását kérik a karikatúra-kampánytól

A Magyarországi Muszlimok Egyháza és az Iszlám Egyház arra kéri a magyar kormányt: határolódjon el az iszlám vallást és a muszlimokat sértő sajtókampánytól - tartalmazza egyebek között a két egyház közleménye. Londonban a karikatúrák elleni tüntetés részvevőinek őrizetbe vételét követelték a brit konzervatívok, akik szerint a megmozduláson gyilkosságra uszító felhívások hangzottak el.

MTI Világ

A Mohamed-karikatúrák miatt nem utazik a dán főkülügyér

Elhalasztotta afrikai útját egy dán lapban megjelent, Mohamed prófétáról készült karikatúrák kiváltotta diplomáciai válság miatt Per Stig Moeller dán külügyminiszter – közölte szerdán este a koppenhágai külügyminisztérium.

MTI Világ

Mohamed-karikatúrák magyar napilapokban

A szolidaritás kifejezésének célzatával tette közzé a muzulmán világban ellenérzést kiváltó Mohamed-karikatúrákat előző napi számában a Népszabadság és a Magyar Hírlap - közölte a két orgánum főszerkesztője pénteken.

Hét nap

KARIKATÚRAHÁBORÚ

Szinte vallásháború robbant ki a muszlim világ és Dánia, illetve Norvégia között, miután a Jyllands-Posten című...

MTI Világ

Meghátrált a Mohamed-karikatúrát közlő újság

A Mohamed prófétáról készített szatirikus rajzokat közlő dán lap főszerkesztője mai nyilatkozatában azt mondta: elvesztették a véleményszabadságért folytatott harcot. Az Arab Liga tagállamainak belügyminiszterei kedden felszólították a dániai kormányt, hogy büntesse meg keményen a karikatúrák készítőit. Eközben bombariadó miatt kiürítették az egyik érintett dániai napilap székhelyét, valamint szerkesztőségét.

MTI Világ

„Harag napja” ma a Mohamed-karikatúrák miatt

A "harag nemzetközi napjának" pénteki megtartását indítványozta Juszuf al-Kardavi egyiptomi származású, Katarban élő muzulmán főpap a Mohamed prófétáról megjelent sajtókarikatúrák miatt.

Itt a Gundel-menza pályázata: az Orbán-kormány alakulása volt a referenciájuk

Itt a Gundel-menza pályázata: az Orbán-kormány alakulása volt a referenciájuk

Az új iPhone-okhoz is csinált akkumulátoros tokot az Apple, de nem adják olcsón őket

Az új iPhone-okhoz is csinált akkumulátoros tokot az Apple, de nem adják olcsón őket

Súlyos vereséget szenvedett Theresa May a brit parlamentben, kérdéses, mi lesz a Brexittel

Súlyos vereséget szenvedett Theresa May a brit parlamentben, kérdéses, mi lesz a Brexittel

Jön az eredeti Szellemirtók-filmek folytatása

Jön az eredeti Szellemirtók-filmek folytatása

Elkötelezetten szolgálta a paksi bővítést, aztán egyszer csak kirúgták

Elkötelezetten szolgálta a paksi bővítést, aztán egyszer csak kirúgták

Hajnalban is robbantottak és lőttek a tegnap megtámadott nairobi szállodában

Hajnalban is robbantottak és lőttek a tegnap megtámadott nairobi szállodában