szerző:
MTI

A felelősség teljes egészében Szlovákiát terheli az ott kialakult magyarellenes incidensekért; a XXI. században a demokratikusan megválasztott kormányok felelőssége, hogy ilyen helyzet ne állhasson elő - jelentette ki Tom Lantos, az amerikai kongresszus tagja Budapesten.

"Pozsonyban előző nap elmondtam Robert Fico miniszterelnöknek: ne csodálkozzon az elítélő nemzetközi reakciókon, mert az ő döntése volt, hogy bevette a kormánykoalícióba az ultranacionalista, magyarellenes nyilatkozatokat megfogalmazó Ján Slota pártját" - hangsúlyozta Tom Lantos magyar származású demokrata párti képviselő.

Tom Lantos elmondta, a jövő hét közepén dönti el, hogy az amerikai kongresszus elé terjeszt-e egy olyan határozati javaslatot, amely elítélné a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt kormányra kerülését.

Az amerikai kongresszus külügyi bizottságának korelnöke a Nyitrán megvert magyar diáklány esete kapcsán elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy civilizált, európai uniós országban azért támadjanak meg valakit, mert a mobiltelefonján az anyanyelvén beszél. Hozzátette: ezt nemcsak Magyarország, de az Egyesült Államok sem tolerálja. Üdvözölte ugyanakkor, hogy tárgyalópartnerei hétfőn Pozsonyban arról biztosították, a nulla tolerancia elvét alkalmazzák a gyűlöletkeltés ellen. 

Lantos tűrhetetlennek nevezte a Magyarországon tapasztalható futballhuliganizmust, az ahhoz köthető szlovákellenes és antiszemita megnyilvánulásokat is. 

Kérdésre válaszolva a kongresszusi képviselő beszámolt arról, hogy hétfőn este egy "jó hangulatú" vacsorán vett részt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és feleségével, az ott elhangzottakról azonban nem árult el részleteket. 

Mint elhangzott, az 1956-os forradalom és szabadságharc tekintetében Tom Lantos egyetért Charles Gati magyar származású amerikai történészprofesszor megközelítésével, amit Gati egy hétfőn megjelent könyvében publikált. 

"Ha a magyar kormány 1956-ban kevésbé radikális, kompromisszumkészebb politikát folytat a szovjet hatalommal szemben, és nem a teljes függetlenséget hirdeti, talán más lett volna a végeredmény. Magyarország győzelme irreális volt a szovjetekkel szemben" - fogalmazott Tom Lantos, hozzátéve, hogy 1956 ötvenedik évfordulója kapcsán George W. Bush amerikai elnök és Condoleezza Rice külügyminiszter felszólalása a washingtoni rendezvényen, illetve Bush budapesti látogatása, a Citadellán mondott beszéde kellően jelezte, hogy az USA rendkívül nagy jelentőséget tulajdonít 1956-nak. 

A magyar származású amerikai politikus több nemzetközi témáról is beszélt, kiemelve, hogy 2001. szeptember 11. ötéves évfordulóján különösen fontos hangsúlyozni, hogy a szélsőséges, erőszakos iszlám terrorizmus ellen a civilizált világnak fel kell lépnie, a veszély nem múlt el. 

Lantos nagyon hasznosnak nevezte az iraki és az afganisztáni missziókban történő magyar szerepvállalást, és reményét fejezte ki a libanoni békefenntartásban való magyar részvétel megvalósulása kapcsán. Leszögezte: Izraelnek minden joga megvan megvédenie magát a terroristáktól, és Libanon felelőssége határai ellenőrzése, a Hezbollah lefegyverzése. A politikus szerint egy masszív európai békefenntartó jelenléttel sikerülhet megakadályozni azt is, hogy a Hezbollah a szíriai határon keresztül juthasson fegyverekhez. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Meciar: teherré vált Slota a kormány számára

Vladimír Meciar korábbi miniszterelnök véleménye szerint Ján Slota tehertétellé vált a szlovák kormány számára, s miatta fokozódni fog a Pozsonyra nehezedő nemzetközi nyomás.

MTI Világ

Slota: foglalkozzunk a Szlovákiába behatoló magyar cégekkel

Ján Slota, a szlovák kormánykoalícióhoz tartozó nemzeti párt (SNS) vezetője sajátos logikával értelmezte a szlovák külügyminiszternek magyar kollégájához intézett válaszlevelét, az szerinte nem az ő magyarellenes megnyilvánulásaira vonatkozik.

MTI Világ

Magyar és szlovák civilek az erőszak ellen

A Kurt Lewin Alapítvány (KLA) és a Centrum Pre Vyskum Etnicity a Kultúry (CVEK) szlovák civil szervezet azzal a felhívással fordult más magyar és szlovák civilekhez, hogy utasítsák el a rasszista, szlovák-és magyarellenes megnyilvánulásokat.

MTI Világ

Elhagyják a szlovák és magyar fiatalok Szlovákiát?

A magyarság szlovákiai asszimilációjáról kár vitát nyitni, ez tény, de nem biztos, hogy ez a legnagyobb baj: a Szlovákiából kivándorlás sokkal nagyobb veszéllyel fenyeget - véli Ladislav Dubovsky Tornaalja polgármestere.

Orvosi maszkkal az arcán lopott a szülészetről

Orvosi maszkkal az arcán lopott a szülészetről

Trump megerősítette: megölték Oszama bin Laden fiát

Trump megerősítette: megölték Oszama bin Laden fiát

Izrael sorsdöntő választásokra készül, fej-fej mellett a két fő erő

Izrael sorsdöntő választásokra készül, fej-fej mellett a két fő erő

Már a külföldieknek is túl drágák a magyar szállások?

Már a külföldieknek is túl drágák a magyar szállások?

Nyomoz a rendőrség a rágalmazó telefonos kampányokat végző cég után

Nyomoz a rendőrség a rágalmazó telefonos kampányokat végző cég után

Zebrafestésre kényszerítették Budakeszit

Zebrafestésre kényszerítették Budakeszit