szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai magyarok érdekképviseleti szervezete, az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) szerint a Gyurcsány-kormány visszaélt azzal a bizalommal, amellyel a választók felruházták.

© Ostromállapot
Stiller Ákos
Az amerikai magyarok 1906-ban Clevelandben alapított érdekképviseleti szervezet nyilatkozatot tett közzé helyi idő szerint kedden a magyarországi politikai válságra reagálva.

„Mivel a Gyurcsány-kormány bevallotta, hogy nemcsak hogy hazudott, de gazdaságilag is sokat rontott az ország helyzetén, ezért nyilvánvalóvá vált, hogy visszaélt azzal a bizalommal, amellyel a választók felruházták” - olvasható a szervezet honlapján közzétett állásfoglalásban.

Az AHF társelnöke, Koszorús Ferenc által jegyzett nyilatkozat szerint a szólásszabadság, a békés tüntetés a demokrácia része, a rendbontás és erőszak viszont nem. De nem része a provokálás sem - tartalmazza a dokumentum, amely idézte a kormányfő nyilvánosságra került szavait: „Végighazudtuk az utolsó másfél-két évet (...) Hazudtunk reggel, este és néha éjszaka is”.

Az Amerikai Magyar Szövetség állásfoglalása szerint a demokrácia egyik alapelve, hogy a szavazók a szavazó urnákon keresztül gyakorolják a közhatalmat, és ezt mind a győzteseknek, mind a veszteseknek tiszteletben kell tartaniuk. Az éremnek van azonban egy másik oldala is: azoknak, akik elnyerik a szavazópolgárok bizalmát, kötelességük tisztességgel, becsülettel és legjobb tudásukkal szolgálni a nemzet, az ország érdekeit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

A nagy magyar valóság-show

Kétségtelenül a harmadik magyar köztársaság legmélyebb válságát éljük napjainkban. Az események szemmel láthatóan teljesen meglepték a politikai elitet, a kormányzó pártokat és az ellenzéket egyaránt, csakúgy, mint 1956 októberében, melynek méltóságteljes ünneplése, mely eddig sem ígérkezett problémamentesnek, most még nehezebb lesz a kormánynak.

hvg.hu Itthon

Budapest lángokban - nézze végig fotógalériánkat!

A Köztársaság téren egyszer már szétoszlatott tömeg a Blaha Lujza téren tört-zúzott tovább. A rendőrök határozottan léptek fel a huligánokkal szemben, akik azonban közben tönkretettek mindent, amit értek. Képeink.