szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hágai Nemzetközi Törvényszék ítélkezési gyakorlatát bírálta Sznezsana Malovics szerb igazságügyi miniszter, de határozottan kijelentette, hogy Belgrád továbbra is együtt kíván működni a délszláv háborúk bűnöseinek felelősségrevonására alakult testülettel.

Egy szakmai rendezvényen, ahol a Nemzetközi Törvényszéknek a szerbiai jogrendszer változásaira gyakorolt hatását elemző tanulmányt mutattak be, a miniszterasszony leszögezte: "Szerbia továbbra is eleget tesz nemzetközi kötelezettségeinek, de ezt másoktól is elvárja. Az új kormány következetesen kiáll azért, hogy a bűntetteket mindenütt megtorolják, és egyformán kezeljék, hogy sose ismétlődhessenek meg, s hogy az összes áldozatnak igazságot szolgáltatva közösen eljussunk a megbékéléshez."

Sznezana Malovics kijelentette, hogy a Nemzetközi Törvényszéktől érkező "bizonyos üzenetek" aggodalomra adnak okot, mert azt jelzik, hogy a politika erősebb az áldozatok igazságánál, s ezzel kapcsolatban feltette a kérdést: "Ha a bűnözők politikusokká válnak, milyenek lesznek az általuk vezetett intézmények?"

A neveket nem említő miniszternél sokkal konkrétabban fogalmazott Vladimir Vukcsevics szerb különleges ügyész, aki elsősorban Ramush Haradinajnak, a gerillavezérből lett volt koszovói miniszterelnöknek, illetve Naser Oricnak, a srebrenicai muzulmán katonai rendőrség parancsnokának a felmentését vetette a Nemzetközi Törvényszék szemére. Szerinte a testület "az ENSZ által létrehozott egyik legellentmondásosabb intézmény, amely - miközben politikusok, a szakmai közvélemény, a vádlottak és az áldozatok egyaránt bírálják - két évvel tevékenységének lezárulta előtt még mindig nem tud kielégítő eredményt felmutatni".

Ami a Hágában ítélkezők konkrét hibájául felrótt eseteket illeti, Vukcevic ezt mondta: "Haradinaj a tanúk likvidálásával érte el a felmentést. Két közvetlen, egy közvetett és hat potenciális tanút öltek meg. Haradinaj esetében a bírói testület nagyon világosan felhívta a figyelmet a bűncselekményekre, amelyeket aztán - véleményem szerint - az ítéletben eltűrt."

Emlékeztetett arra, hogy Naszer Orics egy hete lezárult perében megállapították a srebrenicai szerbek elleni szörnyű bűncselekményt, de egyetlen elkövető ellen sem indult eljárás. "Van bűntett, vannak áldozatok, de nincs büntetés. Ügyészként ezt nagyon nehezen tudom elfogadni. Nehéz szabadulni attól a borzalmas érzéstől, hogy az áldozatokat még egyszer feláldozták" - jelentette ki.

A szerb ügyész korábban, rögtön a felmentő ítélet után azt mondta, hogy ezután nagyon nehéz lesz tenni bármit is a Szerbiától követelt háborús bűnösök feltalálása érdekében, mert míg korábban a szerbeknek csak valamivel több mint hetven százaléka tartotta elfogultnak a hágai törvényszéket, addig Orics felmentése után 99 százalékuk úgy gondolja, hogy elfogult a szerbekkel szemben, s nem szabad együttműködni vele.

Vladimir Vukcsevics ugyanakkor elismerte, hogy érdemei is vannak a Nemzetközi Törvényszéknek. A legnagyobbnak azt nevezte, hogy hatására a balkáni térségben működni kezdtek a háborús bűnöket megtorló intézmények, amelyek tevékenységükkel világosan üzenik: elengedhetetlen a korábban egymás ellen harcolók közti megbékélés, és a balkáni háborúk során elkövetett bűntettek soha nem ismétlődhetnek meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Szerb háborús bűnöst fogtak el Norvégiában

Elfogtak Norvégiában egy szerb férfit, akit háborús bűncselekmények miatt köröztek a hatóságok - közölte a belgrádi ügyészség. Damir Siretát azzal gyanúsítják, hogy egy félkatonai csoport tagjaként részt vett horvát hadifoglyok kivégzésében, 1991 novemberében, Vukováron.

MTI Világ

Belgrád Prágára is fúj

Szerbia hazahívta prágai nagykövetét, tiltakozásul amiatt, hogy a cseh kormány a hét közepén elismerte Koszovó független államiságát.

Világ

Elfogták a koszovói szerb háborús bűnöst

Őrizetbe vették Montenegróban Vlastimir Djordjevics volt szerb tábornokot, akit 1998-99-ben Koszóvóban elkövetett háborús bűnök vádjával köröz a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT).

MTI Világ

Párizs: Belgrád, elég a duzzogásból!

Az európai ügyekben illetékes francia külügyi államtitkár felszólította Szerbiát, hogy tegye túl magát Koszovó függetlenségén, és foglalkozzék inkább saját európai jövőjével.

MTI Világ

Húsz, illetve öt év szerb háborús bűnösöknek

Húsz, illetve öt év szabadságvesztésre ítélte a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökkel foglalkozó hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) csütörtökön Milan Mrksicet és Veselin Sljivancanint, az egykori jugoszláv hadsereg két magas rangú parancsnokát, Vukovár ostromakor, 1991-ben elkövetett bűnök - Mrksicet emberölésben és kínzásban, Sljivancanint kínzásban való bűnrészesség - miatt. A harmadik vádlottat, Miroslav Radicot felmentették az első fokú ítéletben.

Elege lett a kormány ígéreteiből egy kocsmának, ezért a nyitáson gondolkodik, de óva intették ettől

Elege lett a kormány ígéreteiből egy kocsmának, ezért a nyitáson gondolkodik, de óva intették ettől

Müller Cecília: Nincs dublőröm, én kaptam az oltást

Müller Cecília: Nincs dublőröm, én kaptam az oltást

Nem fogadja el a bérmegállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Nem fogadja el a bérmegállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség