szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Észak-Korea el akarja küldeni nukleáris ügyekben tárgyaló küldöttségének vezetőjét Barack Obama megválasztott amerikai elnök beiktatási ünnepségére - jelentette hétfőn a dél-koreai sajtó.

A távol-keleti kommunista állam ENSZ-képviselete jelezte, hogy Phenjan elküldené Kim Kje Gvan külügyminiszter-helyettest a január 20-i beiktatási ünnepségre. A dél-koreai Yonhap hírügynökség úgy értesült meg nem nevezett szöuli kormányzati tisztségviselőktől, hogy Washington már el is vetette az ötletet.
    
Ha valóban tett Phenjan ilyen kezdeményezést, az annak a jele megfigyelők szerint, hogy az észak-koreai vezetők jó kapcsolatokat akarnak kialakítani a következő amerikai kormánnyal. Az Egyesült Államok szöuli nagykövetségének szóvivője azonban azt mondta nyugati tudósítóknak: ő nem tud róla, hogy Phenjan el akarná küldeni képviselőjét Obama beiktatásának ünnepségére.

Évek óta ádáz tusakodás folyik Phenjan és Washington között Észak-Korea atomprogramja miatt. A vita megoldását célzó hatoldalú tárgyalások elakadtak, mert Észak-Korea nem fogad el egy jegyzőkönyvet, amely lehetővé tenné annak a listának a nemzetközi ellenőrzését, amelyet  a kommunista állam a múlt nyáron tett közzé nukleáris tevékenységeiről egy 2007 februári, hatoldalú megállapodás értelmében. Phenjan vállalta e megállapodásban atomprogramjának felszámolását, a megállapodás többi öt részvevője - az Egyesült Államok, Dél-Korea, Japán, Kína és Oroszország - pedig azt ígérte cserébe, hogy energiahordozókat szállít és gazdasági segítséget nyújt a súlyos ellátási nehézségekkel küszködő kelet-ázsiai országnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány előtt még elnézték a vevők, ha egy kis cég ügyetlenkedett a neten, most már nincs türelem

A járvány előtt még elnézték a vevők, ha egy kis cég ügyetlenkedett a neten, most már nincs türelem

Szökni próbált a börtönből a dán tengeralattjárós gyilkos

Szökni próbált a börtönből a dán tengeralattjárós gyilkos

Meghalt José Padilla, a híres ibizai dj

Meghalt José Padilla, a híres ibizai dj