szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Barack Obama megválasztott amerikai elnök jóvá fogja hagyni a Pentagon összesen 30 ezer fős afganisztáni csapaterősítésről szóló tervét, de csak azért, hogy az új kormányzat időt nyerjen az ottani háború újraértékeléséhez - írta keddi számában a The Washington Post.

Német egységek éjszakai őrjáraton Afganisztán északi részén
© AP
A hivatalba lépő kormányzat ugyanis nem hisz abban, hogy a csapaterősítés jelentősen megváltozatja a háború menetét - tette hozzá az amerikai újság. Obama azzal az ígérettel kampányolt, hogy "bevégzi a munkát" Afganisztánban, és azt mondta, hogy növelni fogja az ottani amerikai katonai jelenlétet. A novemberi elnökválasztás óta azonban a háborúról szóló baljós értékelések özöne zúdult rá - jegyezte meg a The Washington Post.

"Nincs stratégiai tervünk. Soha nem is volt" - mondta a lapnak egy magas rangú amerikai parancsnok a Bush-korszakról. Obama első hivatali teendője az lesz, hogy "elmagyarázza az amerikai népnek, mi is a feladat" Afganisztánban - közölte a neve mellőzését kérő tisztségviselő.

Egy magas rangú nyugalmazott katonatiszt, aki hosszú időn át szolgált Afganisztánban és kapcsolatban áll az Obama-csapattal, azt fejtegette a lapnak, hogy az új kormányzatnak egyetértésre kell jutnia a lehetséges megoldási módokban, és el kell határoznia magát egyetlen stratégia mellett.

Az Obama-csapat ugyanakkor világossá tette: az új kormányzat nem fogja elhamarkodni a döntést Afganisztánról. "Hosszan és behatóan tanulmányozzuk ezeket a kérdéseket" - mondta a január 20-án hivatalba lépő elnök egyik tanácsadója.

Az új stratégia paramétereit valószínűleg a NATO áprilisi franciaországi csúcstalálkozója előtt nem hozzák nyilvánosságra - értesült a The Washington Post. Obama abban bízik, hogy miközben előterjeszti az észak-atlanti szövetségben az Afganisztánra vonatkozó átfogó tervet, európai népszerűségét kihasználva rá tudja bírni a szövetségeseket katonai és pénzügyi hozzájárulásuk növelésére. "Ha szeretitek Obamát, mutassátok meg mennyire" - fogalmazta meg a várható kérés lényegét egy másik nyugállományú, magas rangú katonatiszt az amerikai újságnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A BMW hamarosan nem gyárt több belsőégésű motort Németországban

A BMW hamarosan nem gyárt több belsőégésű motort Németországban

Nem tárgyalt a kormány az iparűzési adó felfüggesztéséről

Nem tárgyalt a kormány az iparűzési adó felfüggesztéséről

Az USA hivatalosan is kilépett a Nyitott Égbolt fegyverkorlátozási egyezményből

Az USA hivatalosan is kilépett a Nyitott Égbolt fegyverkorlátozási egyezményből