szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A délszláv háborús bűnösök ügyében eljáró hágai Nemzetközi Törvényszék hétfőn életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt egy boszniai szerb férfit, míg társára 30 éves börtönbüntetést szabott ki.

A 41 éves Milan Lukic és 48 esztendős unokabátyja, Sredoje Lukic félkatonai szervezetek parancsnokaként, illetve tagjaként kegyetlenül gyilkolt le boszniai muzulmánokat a kilencvenes évek első felében. Mindketten ártatlannak vallották magukat, az ügyvédek pedig védenceik felmentését kérték.

Az elítéltek egyebek között 1992. június 14-én, a délkelet-boszniai Visegrad városában mintegy 70 boszniai muzulmán nőt, gyermeket és idős embert gyilkoltak meg úgy, hogy egy házba zárták áldozataikat, majd felgyújtották az épületet, és aki a tűzből menekülni próbált, automata fegyverrel lelőtték. Sokan elevenen égtek meg.

Milan Lukic, a Bosszúállók nevű halálosztag parancsnoka, Srednoje Lukic pedig a Fehér Sasok félkatonai szervezet alapítója volt. Milan Lukic 1992. június 27-én a Visegrad melletti Bikavacon a két héttel korábban elkövetett embertelen gyilkossághoz hasonlóan végzett ugyancsak mintegy 70 ártatlan muzulmánnal. A bíróság ebben az ügyben – bizonyítékok hiányában – felmentette a vádak alól Sredoje Lukicot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!