szerző:
MTI

Az ipari országoknak 2050-ig évente 75 és 100 milliárd dollár közötti összeggel kellene segíteniük a fejlődő országokat az éghajlatváltozás elleni harcban - derült ki a Világbank által Hágában közzétett jelentésből.

Azzal számolva, hogy a Föld hőmérséklete 2050-ig további két fokkal emelkedik, a "tanulmány úgy kalkulál, hogy a következményekhez való alkalmazkodás költségei évente 75 és 100 milliárd dollárt tehetnek ki" - áll a kedden nyilvánosságra hozott jelentésben.

A beszámoló szerint a legnagyobb támogatásra a Távol-Keleten, a Csendes-óceán térségében, Dél-Amerikában, a karibi térségben, és Afrikának a Szaharától délre eső részein van szükség. "A jelentéssel arra akartunk rámutatni, hogy milyen sürgető kielégítő pénzügyi alapokat biztosítani az elfogadhatatlan kockázatok csökkentésére" - mondta Bert Koenders holland fejlesztési miniszter. "Sok ország számára ez élet-halál kérdése. Koppenhágában nem lesz egyezség, ha nincs pénzügyi finanszírozás a végrehajtásra" - tette hozzá a politikus az ENSZ decemberi tanácskozására utalva. A világ országai a dán fővárosban akarnak elfogadni egy új megállapodást, amely a közeljövőben lejáró kiotói egyezményt váltaná fel.

Koenders szerint az Európai Unió, Japán és az Egyesült Államok tisztában van azzal, hogy pénzt kell biztosítani, de ennek a támogatásnak nem feltétlenül kell a nemzeti költségvetésből érkeznie. "A politikai vita most a számokról szól, ezért is van nagy jelentősége annak, hogy tárgyilagos adatokhoz jutottunk ebből a jelentésből" - jegyezte meg a holland miniszter.

A globális felmelegedés költségei csak nőni fognak - mondta Sergio Margulis, a Világbank közgazdásza, a tanulmány vezető szerzője. "A fejlődés az alkalmazkodás legerősebb formája. Kevésbé teszi kiszolgáltatottá az éghajlattól függő ágazatokat, így például a mezőgazdaságot. A fejlődés révén a háztartások a bevételek, az egészségügy és az oktatás színvonalának emelkedésével jobban tudnak alkalmazkodni" - olvasható a riportban.

A fejlődés drámaian csökkentené az áradások következtében bekövetkező halálesetek számát, és csökkentené a kiszolgáltatottságot az árvizekkel és szárazságokkal szemben is - hangsúlyozták a szakemberek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

G20: erősödnek a feltörekvők, új pénzügyi rend, áll a klímavédelem

Nagyobb befolyáshoz jutnak a legnagyobb fejlődő országok a Nemzetközi Valutaalapban (IMF) és megszigorítják a pénzügyi szektor szabályozását – állapodtak meg a legfejlettebb és legnagyobb fejlődő országokat, valamint az Európai Uniót tömörítő G20 csoport vezetői az amerikai Pittsburgh-ben, helyi idő szerint pénteken véget ért találkozójukon, amelyen nem sikerült áttörést elérni az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

MTI Tech

Szakértők szerint rohamosan közeledik a "klímakatasztrófa"

Hirtelen és elkerülhetetlen éghajlati változások egyre növekvő kockázatával kell szembenéznie a világnak a vártnál gyorsabb globális felmelegedés miatt - figyelmeztetett egy nemzetközi tudóscsoport csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmánya.

MTI Világ

A klímacsúcs részvevői beszennyezték New Yorkot

A nemzetközi klímaváltozási csúcstalálkozó részvevői beszennyezték New Yorkot, amely az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakának kezdetén idén is átalakult egy hétre a diplomatákat szállító és a levegő minőségét rontó gépkocsioszlopok városává - írta blogjában a CBS News tudósítója.

MTI Világ

Bajnai: Magyarország elkötelezett a klímavédelemben

Fontos bejelentések történtek a keddi New York-i nemzetközi klímaváltozási csúcstalálkozón több olyan ország részéről, amely a világ legnagyobb szennyezéskibocsátói közé tartozik - mondta el a tanácskozáson részt vevő Bajnai Gordon miniszterelnök a magyar sajtó képviselőinek.

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

FINA: Elfogadták a vízilabda szabálymódosításait, rövidebbek lesznek a mérkőzések

FINA: Elfogadták a vízilabda szabálymódosításait, rövidebbek lesznek a mérkőzések

Hazug mítosz, hogy a gyerekek ne jeleznék a bajt

Hazug mítosz, hogy a gyerekek ne jeleznék a bajt

Lehet, hogy ennyi volt Arjen Robbennek

Lehet, hogy ennyi volt Arjen Robbennek

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban

Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban