szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szlovák-magyar együttműködés megalapozásához arra lenne szükség, hogy Pozsonyban felismerjék: nem a magyar állampolgárság kiterjesztése jelent nemzetbiztonsági kockázatot, hanem az, ha a kicsinyes sovinizmus miatt elszigetelődnek, és kimaradnak egy esetleg létrejövő közép-európai szövetségből - állapítja meg csütörtöki vezércikkében az erdélyi Krónika.

Kezd körvonalazódni a Fidesz-kormány külpolitikai stratégiája, amelynek a jelek szerint szerves részét képezi a nemzetpolitika is - állapítja meg a szerző. Egyértelműnek tartja, hogy Orbán Viktor kormányfő első külföldi útja, amely Varsóba vezetett, önmagán túlmutató esemény. Úgy véli: a lengyelországi útnak semmi köze ahhoz a magyarázathoz, amelyet Robert Fico szlovák miniszterelnök fűzött hozzá, miszerint Orbán ezzel Szlovákiát kívánta megalázni. A látogatás fő célja az, hogy megnyerje Lengyelországot a kelet-közép-európai régió országai közötti szorosabb együttműködés ügyének, amely elősegíthetné az érintett országok hatékonyabb érdekérvényesítését az EU-n belül és kívül is - írja a kommentátor.

Nyilvánvaló, hogy a nagyobb területű és nagyobb népességgel rendelkező államok nagyobb befolyással bírnának - állapítja meg a lap. Szerinte "itt jöhet be a képbe a kettős állampolgárságról és a nemzeti összetartozásról most elfogadott törvény: mindkettő hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország súlya növekedjen". Előbbi révén konkrétan megnövelheti polgárai számát magyar identitású és kultúrájú személyek százezreivel, utóbbi pedig ezen identitás megerősítését szolgálhatja azáltal, hogy szimbolikusan az összetartozás mementójává változtatja a trianoni diktátum aláírásának eddig csupán negatív konnotációkkal rendelkező napját - folytatja fejtegetését a szerző.

Egy ilyen együttműködésből nehezen hagyható ki Szlovákia és Románia, ehhez azonban szlovák részről fel kellene hagyni az olyan primitív provokációkkal, mint a trianoni diktátum államfői méltatása és a Trianon-emlékművek felállítása - szögezi le a vezércikk írója, aki szerint a viszony szorosabbra fűzéséhez a problémák kibeszélése szükséges, Trianonig visszamenően.

"Ha mi, magyarok elismerjük, hogy a szlovákok és a románok számára a diktátum a nemzeti önazonosság kiteljesedését jelenti, elvárhatjuk, hogy ők is elismerjék: mi a súlyosan igazságtalan határok miatt tragédiaként éljük meg a döntést" - állapítja meg a szerző. Szerinte az együttműködés megalapozásához már ez is kiindulópont lehetne, akárcsak az, hogy Pozsonyban felismerjék: nem a magyar állampolgárság kiterjesztése jelent nemzetbiztonsági kockázatot, hanem az, ha a kicsinyes sovinizmus miatt elszigetelődnek, és kimaradnak egy esetleg létrejövő közép-európai szövetségből.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Kettős állampolgárság Pozsonyból nézve

Egy gazdaságilag erős, külpolitikájában határozott Magyarországra nagy szükség lenne, a szimbolikus gesztusoknál pedig mindenképpen tovább kell lépni - hallottuk Pozsonyban azoktól a helyi magyar újságíróktól, akikkel a szlovák fővárosban találkoztunk. Videóriport Pozsonyból.

MTI Gazdaság

A kettős állampolgárság leple alatt jöhet be a földszerző tőke

Jöhet a "honosított" földszerző tőke a kettős állampolgársággal – írja a Népszabadság hétfői számában. Filipsz László, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára a Népszabadságnak elmondta: ha valaki magyar állampolgárságot szerez, azzal megfelel a földtörvény lényegi kitételének és 300 hektárig, illetve 6 000 aranykorona értékig termőföldet vásárolhat, mert törvény nem tartalmazza az életvitelszerű magyarországi tartózkodás feltételét.

HVG Itthon

Fordulat a szomszédságpolitikában - Szlovákul állunk

Új külpolitikai doktrínát hirdetett a külügyminiszter a szomszédos országokhoz fűződő kapcsolatokban. A szlovák–magyar viszony elmérgesedése az új politika buktatóit is jelzi – derül ki a friss HVG címlapsztorijából.

MTI Itthon

Sólyom aláírta a kettős állampolgárságról szóló törvényt

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn aláírta a magyar állampolgárságról szóló törvényt, amely alapján a határon túli magyarok kedvezményesen szerezhetik meg a magyar állampolgárságot - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) az MTI-t.