szerző:
MTI

A szlovák külügyminiszter szerint Pozsony megtalálta a megoldást a magyarországi kettős állampolgárság problémájának megoldására.

"Már néhány hete intenzív párbeszédet folytatok Daniel Lipsic belügyminiszterrel. Úgy érzem, megtaláltuk a végső megoldást. Egyelőre nem beszélek róla, nehogy rosszat tegyek" - jelentette ki Mikulás Dzurinda abban az interjúban, amelyet kedden hozott nyilvánosságra a pozsonyi SITA hírügynökség. A miniszter hozzátette, hogy elképzelése megvalósításához meg kell nyernie az egész kormánykoalíció támogatását.

"Eléggé valószínű, hogy már rövid időn belül sikerül megegyeznünk, és változtatunk a szlovák oldal válaszlépésén. Fontosnak tartom, hogy ne büntessük a szlovák állampolgárokat, ne büntessük az itt élő szlovák állampolgárokat, illetve azokat a régóta Csehországban, Kanadában, Ausztráliában élő szlovákokat, akik legitim módon kérnek kettős állampolgárságot. Népiesen szólva úgy mondanám, hogy mindenki söpörjön a saját portája előtt" - jelentette ki Dzurinda. Hozzátette, hogy csak ezt követően akarna lépni Magyarország irányában.

"Nem normális, ha tömegesen adják meg a kettős állampolgárságot, ha anélkül ítélik oda, hogy tartós kapcsolat lenne az egyén és az állam között, amelynek állampolgárságáért az illető folyamodik. Milyen az a kettős állampolgárság, ha 50 éve Szlovákiában élő emberek, akik nem akarnak elmenni innen, magyar állampolgárságot kapnak? Miféle rendszer ez?" - tette fel a kérdést a szlovák diplomácia vezetője. Úgy vélte, a magyarokéhoz hasonló rossz lépést már más állam is tett, például Románia a moldáv állampolgárok esetében. Feltette azt a kérdést, "hogy miként nézne ki az Európai Unió (EU), ha a spanyolok kettős állampolgárságot biztosítanának a mexikóiaknak, vagy a kubaiaknak?".

Dzurinda leszögezte, hogy a kettős állampolgárság ügye nem szlovák-magyar kétoldalú ügy. Szerinte osztrák partnere, Michael Spindelegger külügyminiszter is egyetértett vele legutóbbi találkozójuk alkalmával abban, hogy "ez európai" téma. "Szándékomban áll a témát európai szinten is felvetni" - zárta fejtegetését a külügyminiszter. A szlovák-magyar kapcsolatokkal összefüggésben Dzurinda úgy vélekedett, hogy előre kell tekinteni, s nem szabad a múltban vájkálni.

"Magyarországgal kapcsolatos álláspontom azon alapul, hogy sokkal inkább előre kell tekintenünk, és azon kell gondolkoznunk, ami segíthet az embereknek, és hogy ne vájkáljunk örökösen a Benes-dekrétumok vagy Trianon ügyében. Azon úgy sem lehet változtatni. Az ilyesmi csak rossz vért szül, és rossz hangulatot teremt" - jelentette ki a miniszter. Elmondta: Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszterrel megegyeztek abban, hogy fiatal történészekből munkacsoportot állítanak fel, amely elfogulatlanul nézi majd át ezeket a témákat.

A szlovák külügyminiszter bízik abban, hogy amennyiben jó lesz a szlovák-magyar viszony, a régióban is nyugalom és stabilitás lesz. Dzurinda azt mondta, jól ismeri a mostani vezető magyar politikusokat. A szlovák-magyar viszony Orbán Viktor első kormánya idején sem volt rózsás - "aránylag hűvös volt" -, de ennek ellenére sikerült újjáépíteni a Párkányt és Esztergomot összekötő Mária Valéria hidat. Most hasonló kiemelt beruházásként lehetne kezelni a Kassát és Miskolcot összekötő gyorsforgalmi utat.  

A személyes kapcsolatokat illetően Dzurinda azt mondta: bár az Orbán vezette kormány tagjaival kapcsolatban nem csak pozitív tapasztalatai vannak, magyar partnerével, Martonyi Jánossal "jó baráti és partneri kapcsolatokat" ápol, s örül az együttműködésnek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A monoki polgármesternek nincs joga a tömeges honosításhoz

A kettős állampolgárságért folyamodó határon túli magyarok a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monokon állandó lakcímet kérhetnek - döntött a település képviselő-testülete. A határozat szerint az igénylőket a község önkormányzata Kossuth Lajos szülőházába jelenti be. A miniszteri biztos szerint ugyanakkor a monokiaknak nem volt joguk meghozni ezt a döntést.

MTI Világ

Kettős állampolgárság: 250-400 ezer kérelemre számítanak az első évben

Még az ősz folyamán módosulhat a státusztörvény annak érdekében, hogy az állampolgársági szabályokat és a magyarigazolványra vonatkozó passzusokat összehangolják - mondta el Wetzel Tamás, a kettős állampolgársággal kapcsolatos feladatok végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. A kettős állampolgársággal kapcsolatos költségekre az idén 830 millió forintot különít el a kormány, és első évben 250-400 ezer közötti kérelmezőre számítanak.

MTI Itthon

Kövér László szerint gyáva népnek nincs hazája

Gyáva népnek nincs hazája - ezzel az idézettel válaszolt a XXII. Nyári Főiskolás Tábor fórumán jelenlévők egyik, a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadásának időzítésére vonatkozó kérdésére az Országgyűlés elnöke a szentendrei Pap-szigeten, pénteken.

hvg.hu Világ

Mennyibe kerül a kettős állampolgárság?

Az egyszerűsített honosítás januári bevezetése előtt a külügyi tárca több mint 440 milliós pluszforráshoz jut, bővítik a bevándorlási hivatal létszámát, és már jövő héten meghirdetik a fejlesztésekhez szükséges első közbeszerzési pályázatokat. Számba vettük, mire költ a kormány a kettős állampolgárság kapcsán.

MTI Itthon

Idén 800 milliót fizetünk a kettős állampolgárságért

A kabinet 830 millió forintot ad a kettős állampolgárságról szóló törvénnyel összefüggő kormányzati feladatok végrehajtására az idei költségvetés általános tartalékának terhére. A kormány elfogadta az állampolgársági törvény végrehajtásáról szóló rendelet módosítását is, amely augusztus 20-án lép hatályba.

Balog Zoltán: Az ellenzék jobb, mint korábban

Balog Zoltán: Az ellenzék jobb, mint korábban

Ön hány kattintásra van a sikertől? Tényleg elég hozzá kattintgatni?

Ön hány kattintásra van a sikertől? Tényleg elég hozzá kattintgatni?

Videó: Lady Gaga leesett a színpadról

Videó: Lady Gaga leesett a színpadról

A világűr határára küldi az 5G-s okostelefonját a Samsung, és bárki "használhatja" majd

A világűr határára küldi az 5G-s okostelefonját a Samsung, és bárki "használhatja" majd

Jóváhagyták Christine Lagarde-ot az Európai Központi Bank élén

Jóváhagyták Christine Lagarde-ot az Európai Központi Bank élén

Büszkélkedik a Budapest Airport: sokkal elégedettebbek az utasok, mint eddig

Büszkélkedik a Budapest Airport: sokkal elégedettebbek az utasok, mint eddig