szerző:
MTI

Ritka, de nem egyedülálló az Európai Unió történetében, hogy egy tagállamot bíráló állásfoglalást fogadnak el; a magyar kormányt most "rótta meg" így először az Európai Parlament (EP) a 2004-es magyar EU-csatlakozás óta - állapította meg gyorselemzésében a Policy Solutions, miután az EP a magyar médiatörvényt kifogásoló határozatot szavazott meg csütörtökön Strasbourgban.

A politikai elemző intézet az MTI-hez eljuttatott anyagában rámutatott, hogy Magyarország uniós csatlakozása óta, vagyis az utóbbi hét évben az EP tizenegy ügyben fogadott el valamelyik tagállamot nevesítő elítélő állásfoglalást. A Policy Solutions rávilágított: ilyen tartalmú határozati indítványt - a politikai véleménynyilvánítás eszközeként - szakbizottság, képviselőcsoport vagy legalább negyven képviselő terjeszthet be az EP plenáris ülése elé. A javaslat témája lehet valamilyen aktuális politikai ügy, például az emberi jogokat, a jogállamot vagy a demokráciát veszélyeztető kérdés. Az elfogadott határozatnak nincs jogi, csak politikai következménye. Ilyen, tagállamnak címzett állásfoglalást eddig mindössze 22 alkalommal fogadott el az EP; ezek fele valamilyen témában támogatta az adott uniós országot, másik fele viszont elítélő volt.
   
A gyorselemzés szerint 2004 óta összesen hét másik tagállamot kritizált az Európai Parlament írásos állásfoglalásban: Olaszországot, Máltát, Lengyelországot, Litvániát két-két alkalommal, míg Franciaországot, Írországot és Spanyolországot egy-egy alkalommal marasztalta el. Lengyelország és Litvánia az erősödő - és állami szintre gyűrűző - homofóbiával kapcsolatban kapott megrovást, Olaszország és Franciaország esetében a romákkal kapcsolatos bánásmódot érte kritika. A csütörtöki strasbourgi határozat előtt az EP kétszer foglalkozott Magyarországgal: az 1956-os magyar forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából megemlékező állásfoglalást adott ki, egy másik alkalommal pedig felhívta az uniós szervek figyelmét a közép-európai árvízkatasztrófára és támogatást kért a károk mielőbbi rendezéséhez. Magyarország az első olyan ország 2004 óta, amelynek kormányát a sajtószabadság megsértése miatt "ítéltek el" az európai parlamenti képviselők - közölte Boros Tamás, a Policy Solutions elemzője.
   
Az állásfoglalást az európai Zöldek, Liberálisok, Szocialisták és Demokraták, valamint a radikális baloldali pártokat tömörítő frakciók közösen nyújtották be és szavazták meg; 316-an voksoltak igennel, 264-en nemmel, 33-an pedig tartózkodtak. A dokumentum felszólítja a magyar kormányt a sajtószabadság helyreállítására és a médiatörvény visszavonására. Az állásfoglalás az ügyben az Európai Bizottságot is kritizálja, valamint felkéri, hogy készítsen a médiapluralizmus és -szabályozás ügyében európai szintű kerettörvényt.


 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Reszkessetek, betörők: szó szerint kifüstöli a házból a tolvajokat egy új kütyü

Reszkessetek, betörők: szó szerint kifüstöli a házból a tolvajokat egy új kütyü

Fotó: kék rózsát állítottak elő kínai kutatók

Fotó: kék rózsát állítottak elő kínai kutatók

Két év, és az olaszok betiltanák szinte az összes eldobható műanyagot

Két év, és az olaszok betiltanák szinte az összes eldobható műanyagot

Ha nincs verseny, az a tudomány halála – Pálinkás József oktatásról, fejlődésről, MTA-ról

Ha nincs verseny, az a tudomány halála – Pálinkás József oktatásról, fejlődésről, MTA-ról

Ne lepődjön meg, ha Budapesten elmegy egy utcai hirdetés mellett, és bejelez a telefonja

Ne lepődjön meg, ha Budapesten elmegy egy utcai hirdetés mellett, és bejelez a telefonja

Pizzagitár pepperonival

Pizzagitár pepperonival