szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyelőre nem kapta meg az Európai Bizottság azt a válaszlevelet, amelyben a magyar kormány az uniós végrehajtó intézmény által egy hónappal ezelőtt indított kötelezettségszegési eljárásokra reagál - közölte a bizottság péntek déli sajtótájékoztatóján Pia Ahrenkilde Hansen, a bizottsági elnök szóvivője. Szijjártó Péter és Giró-Szász András szerint a kormány pénteken, határidőre elküldte válaszait.

Egyelőre nem kapta meg az Európai Bizottság azt a válaszlevelet, amelyben a magyar kormány az uniós végrehajtó intézmény által egy hónappal ezelőtt indított kötelezettségszegési eljárásokra reagál - közölte a bizottság péntek déli sajtótájékoztatóján Pia Ahrenkilde Hansen, a bizottsági elnök szóvivője. Hozzátette azonban: remélhető, hogy a magyar válasz még a nap folyamán megérkezik. A válasz értékelése sürgős, elsőbbséget élvező feladat lesz Brüsszelben - tette hozzá.

Az uniós szerződések betartásán őrködő brüsszeli testület három kérdésben - a jegybanki függetlenség, az adatvédelmi hatóság függetlensége, valamint a bírói tevékenység felső korhatára ügyében indított eljárást Magyarország ellen január 17-én, egyhónapos határidőt adva a magyar kormánynak a szükséges lépések megtételére. Emellett tájékoztatást kért a budapesti kormánytól a bírói függetlenséggel kapcsolatos kérdésekben.

A kormány elküldte

"A kormány a mai napon, határidőre elküldte válaszait az Európai Bizottságnak a testület által januárban indított három kötelezettségszegési ügyben (a Magyar Nemzeti Bank és az Adatvédelmi Hatóság függetlensége, valamint a bírák szolgálati idejének meghatározása), és két további – szintén az Európai Bizottság által felvetett – kérdést illetően (az igazságszolgáltatási rendszer működése, a média helyzete)" - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője és Giró-Szász András kormányszóvivő pénteken kora délután.

"A kormány az elmúlt hetekben folyamatosan konzultált az Európai Bizottsággal és annak főigazgatóságaival, Orbán Viktor miniszterelnök pedig személyesen egyeztetett José Manuel Barrosoval, a testület elnökével.  A válaszlevelek ezen konzultációk alapján készültek" - tették hozzá.

"Az ilyenkor szokásos eljárás rendjének megfelelően a következő lépésben az Európai Bizottság feladata, hogy a válaszokat értékelje. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, számíthatunk arra, hogy az Európai Bizottság a továbbiakban is objektív, pártatlan, a kettős mérce alkalmazását kizáró, jogi és szakmai alapokon nyugvó értékelést készít. A kormány elkötelezett az európai értékek mellett és továbbra is készen áll a konzultációra az Európai Unió valamennyi intézményével" - áll a közleményben.

Egy hónapuk volt

Korábbi magyar közlések szerint az adatvédelmi hatóság függetlenségének megerősítése nem jelent problémát Budapest számára. Orbán Viktor miniszterelnök azt is jelezte, hogy a jegybanki függetlenséggel összefüggésben szintén kész megváltoztatni a magyar fél egyes előírásokat. A jegybankelnök fizetésének, valamint a jegybankelnök által a magyar alaptörvényre leteendő eskünek az ügyében azonban az eddigi közlések szerint további egyeztetésekre lehet szükség. A bírói tevékenység felső korhatárát előíró rendelkezést illetően magyar kormányzati tényezők kompromisszumos javaslatok felvetését helyezték kilátásba a múlt héten.

Az EB január 17-én indított Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárást; Brüsszel egy hónapot adott a magyar kormánynak, hogy válaszoljon felvetéseikre és kezelje az aggályokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormánynak tanácsokat adó epidemiológus szerint a tanároknak maszkban kellene tanítaniuk, amíg nem telik el két hét a második oltásuk után

A kormánynak tanácsokat adó epidemiológus szerint a tanároknak maszkban kellene tanítaniuk, amíg nem telik el két hét a második oltásuk után

Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren

Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren

Lövöldözés volt egy francia oltópontnál, a támadó motorra pattanva elmenekült

Lövöldözés volt egy francia oltópontnál, a támadó motorra pattanva elmenekült