szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Miután az örmény elnök megszakított mindenféle diplomáciai kapcsolatot Magyarországgal, az örmény külügyminisztérium is kiadott egy közleményt, melyben újból kihangsúlyozták: "lehetetlen, hogy Magyarország kormánya ne tudott volna a különféle szintű és kaliberű azerbajdzsáni hatóságok számos megnyilatkozásáról, aminek következésképpen elegendő alapot kellett volna szolgáltatnia ahhoz, hogy kételyek merüljenek fel a bírósági ítélet végrehajtását illetően Azerbajdzsánban".

Örményország a kétoldalú partneri kapcsolatokat sértő, "barátságtalan lépésnek" tartja azt, hogy a magyar hatóságok Azerbajdzsánba szállították azt az azeri katonatisztet, akit Magyarországon egy örmény katonatiszt meggyilkolásáért ítéltek életfogytig tartó börtönbüntetésre.

Az örmény külügyminisztérium által kiadott közlemény szerint - amelyet szombatra virradóra idézett a news.am hírportál - az örmény hatóságok többször tájékoztatták a magyar kormányt arról, hogy Azerbajdzsánban állami szinten - államfői szinten is - dicsőítik Ramil Safarov bűncselekményét.

"Lehetetlen, hogy Magyarország kormánya ne tudott volna a különféle szintű és kaliberű azerbajdzsáni hatóságok számos megnyilatkozásáról, aminek következésképpen elegendő alapot kellett volna szolgáltatnia ahhoz, hogy kételyek merüljenek fel a bírósági ítélet végrehajtását illetően Azerbajdzsánban" - írja az örmény külügyminisztérium, amely szerint a magyar kormány így "osztja a felelősséget a súlyos bűntényért".

A tárca szerint "a magyar kormány különféle szinteken, így a legmagasabb szinten is az utolsó pillanatig arról győzködte az örmény kormányt, hogy nem tesz egyetlen olyan lépést sem, amely eredményeképpen a gyilkosságot elkövető személyt illetően nem teljesül az igazságszolgáltatás, és egyértelműen kizárta az átadás mindenfajta lehetőségét". 

"Örményország a magyar kormány döntését barátságtalan lépésnek tartja, amely aláássa a partneri kapcsolatokat Örményország és Magyarország között" - áll a külügyminisztérium közleményében, amely hozzáteszi, hogy a tárca a magyar külügyminisztérium tudomására hozta az örmény kormány döntését a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok megszakításáról.

További részleteket itt olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Száműzi a mikroműanyagokat a Lidl a saját márkás kozmetikumaiból

Száműzi a mikroműanyagokat a Lidl a saját márkás kozmetikumaiból

Direkt36: Hiába a nemzetközi nyomozás, magyar bankja mögött bújt el egy gyanús offshore cég

Direkt36: Hiába a nemzetközi nyomozás, magyar bankja mögött bújt el egy gyanús offshore cég

Októberben újra tárgyal a kormány Karácsonyékkal a fővárosi közlekedésről

Októberben újra tárgyal a kormány Karácsonyékkal a fővárosi közlekedésről