szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Továbbra is az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) van a legnagyobb támogatottsága Csehországban.

A cseh tudományos akadémia közvélemény-kutató intézetének (CVVM) októberi országos felmérése szerint, ha most képviselőházi választást tartanának Csehországban, a szociáldemokraták megszereznék a szavazatok 33 százalékát. A második helyen a szintén ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) végezne 22,5 százalékkal, míg a legerősebb kormánypártra, a Polgári Demokratikus Pártra (ODS) a megkérdezettek 16,5 százaléka voksolna.

A szeptemberi adatokhoz képest a szociáldemokraták és a kommunisták támogatottsága 1,5-1,5 százalékkal emelkedett, míg a polgári demokratáké négy százalékkal csökkent.
Az urnákhoz a megkérdezettek 58 százaléka járulna, ami öt százalékkal kisebb a 2010-es választási részvételnél. A három nagy párton kívül bejutna a parlamenti alsóházba még a TOP 09 párt, illetve a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL). A kisebbik jobboldali kormánypárt támogatottsága 8,5 százalékos, míg a kereszténydemokrata néppárté ötszázalékos, ami Csehországban a parlamenti küszöböt jelenti.

A kormánypártiból tavaly ellenzékivé vált Közügyek (VV) támogatottsága már hónapok óta a három százalékot sem éri el. Hasonló eredményeket hozott a két másik nagy cseh közvélemény-kutató intézet októberi felmérése is. Az egyik intézetnél azonban a kommunisták helyett a polgári demokraták végeztek a második helyen.

Csehországban legközelebb 2014 májusában kellene képviselőházi választást tartani. A Petr Necas vezette kormány pozíciója azonban nagyon ingatag, s helyi megfigyelők nem zárják ki az előre hozott választás kiírását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elon Musk szerint nem volt engedélyezve az önvezetés a halálos Tesla-balesetnél

Elon Musk szerint nem volt engedélyezve az önvezetés a halálos Tesla-balesetnél

Még felnőttebb lett a Volkswagen Polo

Még felnőttebb lett a Volkswagen Polo

Financial Times: A sajtószabadság ellenségei ellen a legjobb védekezés a támadás

Financial Times: A sajtószabadság ellenségei ellen a legjobb védekezés a támadás