szerző:
MTI

David Cameron brit miniszterelnök berezelt a bevándorlásellenes, euroszkeptikus Függetlenségi Párttól (UKIP), ezért pánikkeltésbe, rémhírterjesztésbe kezdett, de kemény szavai nélkülözik a bátorságot – írja csütörtöki számának vezércikkében a European Voice című, uniós ügyekkel foglalkozó brüsszeli hetilap.

A konzervatív brit miniszterelnök a Financial Times szerdai számában az EU-n belüli szabad mozgás újragondolását szorgalmazta, valamint a brit szociális juttatásokhoz való hozzáférés szigorítását helyezte kilátásba, tartva az Egyesült Királyságba tartó román és bolgár állampolgároktól.

A brit sajtó egy része és a kormány is az utóbbi hónapokban gyakorlatilag tényként kezelte azt az állítást, miszerint az "EU-bevándorlók" tömegesen érkeznek az országba, ahol sokan nem dolgoznak, viszont szociális juttatásokat vesznek igénybe, állítólag az uniós előírások miatt, hatalmas terhet róva a brit ellátórendszerre. 

Az állítást az Európai Bizottság több ízben megalapozatlannak nevezte, rámutatva, hogy brit lapok nem egyszer téves, hibás, hamis következtetéseket, megállapításokat vontak le félreértelmezett statisztikai adatokból. Brüsszel többször világossá tette, hogy a személyek szabad mozgáshoz való jogát olyan alapjognak tekinti, amely nem lehet alku tárgya.

Ha Cameron tervei ki is állják a brüsszeli jogi megmérettetést, retorikája és a bejelentésben rejlő csúsztatások nem állják ki a józan ész és a jó ízlés próbáját – írja lap. A European Voice szerint ugyanis David Cameron összemossa a munkához és a szociális juttatásokhoz való jogot, pedig a kettő között nagyon fontos különbséget tenni.

"A rendelkezésre álló adatok azt mutatják – és ezt a kormány nem nagyon tudta bizonyítékokkal cáfolni –, hogy az EU többi részéből az Egyesült Királyságba érkezők az adó- és ellátórendszer nettó befizetői" – hívja fel a lap a figyelmet, megjegyezve, hogy Cameron bevándorlásellenes megnyilvánulásai a "brit munkahelyeket a briteknek" csatakiáltásra hasonlítanak, amelynek viszont több köze van a sovinizmushoz, mint a gazdasági ésszerűséghez.

"A kegyetlen igazság az, hogy az Egyesült Királyságnak szüksége van a bevándorlókra" – húzza alá a lap, emlékeztetve, hogy máskülönben a gazdaság bajba kerülne.

Az újság szerint David Cameron érvelésének gyengeségét támasztja alá az is, hogy a brit miniszterelnök a szabad mozgás felülvizsgálatát javasolja, mert szerinte az "hatalmas lakosságmozgásokat indított el". Ezzel kapcsolatban a European Voice emlékeztet, hogy Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke is felhívta a figyelmet arra, milyen fontos, hogy mindenki megőrizze az arányérzékét, és rámutatott, minden Londonban dolgozó lengyelre két brit jut a spanyol tengerpartokon.

Az Economist lapcsaládjához tartozó brüsszeli újság úgy véli, Cameron olyan versengésbe ment bele, amelyet nem nyerhet meg, mert a UKIP-et és a brit sajtó egy részét képtelen lesz túlszárnyalni pánikkeltésben. "A párt, amelyet vezet, egykor az uniós szabadságjogok élharcosa volt. Ezeknek a szabadságjogoknak ma is megéri a védelmére kelni" – zárul a European Voice vezércikke.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
TEK: Vonattal járt Magyarországon az új-zélandi terrorista

TEK: Vonattal járt Magyarországon az új-zélandi terrorista

Megszűnhet a Magyar Krónika

Megszűnhet a Magyar Krónika

Partizánakcióznak a magán-tankönyvkiadók

Partizánakcióznak a magán-tankönyvkiadók

Vacogunk, de drónfelvételeken mutatjuk, hogyan készülnek a szezonnyitásra a balatoni kempingekben

Vacogunk, de drónfelvételeken mutatjuk, hogyan készülnek a szezonnyitásra a balatoni kempingekben

"Szakítani kell a dobd el kultúrával!" – Kire utalt Áder János?

"Szakítani kell a dobd el kultúrával!" – Kire utalt Áder János?

Megépül az eddig a semmibe vezető gyöngyösi elkerülő út

Megépül az eddig a semmibe vezető gyöngyösi elkerülő út