szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Cosa Nostra szicíliai bűnszervezet titkait és az olasz politikával való összefonódását fedte fel Giovanni Brusca egykori maffiózó csütörtökön a milánói bíróságon. Silvio Berlusconi volt kormányfőről is beszélt. A per célja leleplezni a maffia és az olasz politikai élet közötti érdekszövetséget.

Az egykori gyilkos ma már együttműködik az igazságszolgáltatással. Azt mondta, hogy a kilencvenes évek elején, az addigi olasz pártrendszer összeomlásával, a Cosa Nostra elveszítette viszonyítási pontját, amelyet évtizedeken át a többszörös kereszténydemokrata kormányfő Giulio Andreotti képviselt.

A keresztapák, Bernardo Provenzano és Toto Riina új csatornákat kerestek. A közvetítő a szicíliai Marcello Dell'Utri volt, Silvio Berlusconi jobbkeze, valamint a maffia embere, Vittorio Mangano, aki Berlusconi milánói villájának lovásza lett.

A politika felé a vállalkozó Berlusconi nyitott volna kaput, akit a maffia már addig is évi 600 millió líra védelmi pénz kifizetésére kényszerített – Brusca állításai szerint.

"Berlusconival Bettino Craxi szocialista miniszterelnökig akartunk eljutni. Craxit még nem érték el a korrupciós vádak. A megfelelő ember lett volna, hogy segítsen" – mondta a ma 56 éves Brusca. Elmagyarázta, hogy a szicíliai bűnszervezetnek azért volt szüksége a politikára, hogy elérje: a parlament és a kormány ne szigorítsa a letartóztatott maffiatagok börtönkörülményeit.

Brusca felidézte, hogy Riina 1991 karácsonyán összehívta a szicíliai kupola (csúcsvezetőség) tagjait, és azt mondta, hogy az olasz politika elárulta a Cosa Nostrát. A bűnszervezet ezért döntött úgy, hogy nyomásgyakorlásként merényletsorozatot hajt végre. Brusca robbantotta fel 1992-ben a Giovanni Falcone szicíliai ügyészt szállító autót. Riinát 1993-ban, Bruscát 1996-ban, Provenzanót 2006-ban fogták el. Dell'Utrit idén márciusban a másodfokú bíróság 7 évre ítélte a maffiával való szövetkezés miatt.

A maffia ötlete volt, hogy vállalkozókból álló új politikai párt alakuljon, amely hatalomra kerülhet – állította Brusca. Hozzátette: a maffia és a politika közötti egyeztetési próbálkozásokról és arról, mi állt a merényletek mögött, minden párt tisztában volt jobb- és baloldalon egyaránt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Virológus: Nagyon kevés megbízható információ van a kínai vakcináról

Virológus: Nagyon kevés megbízható információ van a kínai vakcináról

Szélsebesen válogatja a szemetet egy amerikai robot – videó

Szélsebesen válogatja a szemetet egy amerikai robot – videó

Rablás Nagybörzsönyben: ököllel ütötte és fojtogatta a fogyatékkal élőt a támadó

Rablás Nagybörzsönyben: ököllel ütötte és fojtogatta a fogyatékkal élőt a támadó