szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Összesen ötvennégy oldalas bocsánatkérés közlésére kötelezte a bíróság a Plus 7 dní című szlovák hetilapot. A folyóirat csütörtökön megjelent számában eleget tett ennek.

A lap 2009-ben arról írt, hogy Stefan Zelník, aki akkoriban a kormányzó Szlovák Nemzeti Párt parlamenti képviselője volt, politikai kapcsolatait is latba vethette, hogy Zilpo nevű cégét 1,65 millió eurós uniós támogatáshoz juttassa. A cikk idézett egy üzletembert is, aki szerint információi voltak Zelník pedofíliájáról.

A politikus sikeresen perelte a lapot, amelyet arra kötelezett a bíróság, hogy a vitatott két és fél oldalas cikket olyan bocsánatkérés kíséretében közölje újra, melynek betűmérete megegyezik az eredeti cikk címsorának méretével – így lett az írás végül 54 oldalas, kitöltve a lap eheti számának felét. A hetilapnak emellett 55 300 euró (17,3 millió forint) kártérítést is ki kellett fizetnie Zelníknek és cégének.

A Plus 7 dní főszerkesztője, Milos Luknár szerint a bíróság "gúnyt űzött" a lapból, és a kártérítés is túlzott volt. Emlékeztetett: ez az összeg többszöröse annak, amit haláleset vagy kegyetlen bűncselekmény esetén szokás fizetni kártérítésként.

Stefan Zelník sem számított ilyen terjedelmű bocsánatkérésre. A lap közlése szerint ugyanakkor az egykori politikus ügyvédje tett javaslatot a formátumra, melyet a bíróság jóváhagyott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Autók is égtek a lezárásellenes holland tüntetéseken

Autók is égtek a lezárásellenes holland tüntetéseken

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Az EU keményen az asztalra csapott az oltóanyaggyártókkal való tárgyaláson

Az EU keményen az asztalra csapott az oltóanyaggyártókkal való tárgyaláson