szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Herman Van Rompuy, az uniós országok állam-, illetve kormányfői testületének, az Európai Tanácsnak a vezetője egy vasárnapi nyilatkozatában ismételten utalt arra az eshetőségre, hogy az európai parlamenti (EP-) választások után nem feltétlenül az európai pártcsaládok által előzetesen kiválasztott "csúcsjelöltek" közül kerül majd ki az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének, az Európai Bizottságnak az elnöke.

 Az esedékes EP-választást május 22. és 25. között - a legtöbb tagországban, így Magyarországon is 25-én, vasárnap - tartják. A Lisszaboni Szerződés értelmében az Európai Bizottság új elnökét - a portugál néppárti José Manuel Barroso utódját - az EP-választások eredményének figyelembe vételével kell megválasztani, mégpedig úgy, hogy az Európai Tanács teszi meg a jelölést, az Európai Parlament pedig egyszerű többséggel választja meg a tisztség betöltőjét.

Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a belga hírügynökség által ismertetett vasárnapi tévényilatkozatában - nem először - hangsúlyozta, hogy az általa vezetett testület jogi értelemben nem feltétlenül az európai pártok által megnevezett csúcsjelöltek közül köteles kiválasztani, hogy kit jelöl majd. Hangsúlyozta, hogy a kiválasztott személynek "nagy többséget" kell majd élveznie az Európai Tanácsban, és "többséget" az Európai Parlamentben.

A két legnagyobb európai pártcsalád az előrejelzések szerint az új összetételű EP-ben is a legtöbb mandátumra számíthat. A kereszténydemokrata, jobbközép irányzatú néppártiak Jean-Claude Juncker volt luxembourgi kormányfőt, a szociáldemokraták pedig Martin Schulzot, az EP eddigi német elnökét jelölték az Európai Bizottság élére. Az eddigi harmadik legnagyobb pártcsalád, a liberálisok jelöltje Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök, az EP eddigi liberális frakcióvezetője.

Az EP-választási kampány során, így például a tévévitákban is mindhárman úgy foglaltak állást, hogy a demokrácia azt kívánja, a tagállamok vezetői közülük jelöljenek majd európai bizottsági elnököt. Egyes kormányok azonban - Van Rompuy többször kinyilvánított egyetértése mellett - azt hangsúlyozzák, hogy nincs ilyen kötelező automatizmus. Schulz viszont a minap figyelmeztetett: ha a kormány- és államfők nem a jelöltek közül választanak, az illető nem kapja majd meg az EP többségének támogatását.

Brüsszeli folyosói találgatások szerint nem kizárt, hogy ha a néppártiak nyernék az EP-választást, akkor mégsem Juncker, hanem a nála lényegesen fiatalabb Jyrki Katainen finn miniszterelnök, ha pedig a szociáldemokraták kerülnének az élre az EP-választáson, akkor Schulz helyett Helle Thorning-Schmidt dán kormányfő személye körül alakulhatna ki végül konszenzus.

Az EP-választási eredmények figyelembe vételének a követelménye ugyanakkor nem szűkíthető le arra a kérdésre, hogy önmagában melyik nagy európai pártcsalád szerzi a legtöbb EP-mandátumot. A legutolsó közvélemény-kutatási adatok szerint ugyan a néppártiak néhány százalékpontnyi előnyben vannak a szociáldemokratákkal szemben, ám abszolút többséget semmiképpen sem remélhetnek, tehát az a kérdés még mindig nyitva marad, hogy a két nagy pártcsalád közül melyik tud EP-többséget eredményező pártkoalíciót maga mögé állítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megjött a Samsung új kütyüje, amellyel a kamerán át lehet kutatni az elveszett tárgy után

Megjött a Samsung új kütyüje, amellyel a kamerán át lehet kutatni az elveszett tárgy után

J. K. Rowling új gyerekkönyvet írt

J. K. Rowling új gyerekkönyvet írt

Megy a harc a bankok között a babavárós ügyfelekért

Megy a harc a bankok között a babavárós ügyfelekért