szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Barack Obama amerikai elnök október közepén titokban levelet írt Ali Hamenei ajatolláh legfelsőbb iráni vezetőnek, és felhívta a figyelmét arra, hogy az Egyesült Államoknak és Iránnak közös érdeke felvenni a harcot a Szíriában és Iránban hódító Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel.

Amellett, hogy Obama a levélben igazolni igyekezett az amerikai vezetésű nemzetközi koalíciónak az IÁ elleni fellépését, célzott arra, hogy Teheránnak meg kellene kötnie a nyugati hatalmakkal az iráni atomprogram körüli viták lezárását célzó megállapodást – közölték a levél tartalmát ismerők több amerikai médium szerint.

Az elnök éppen előző nap jelentette be, hogy az USA átnyújtotta Teheránnak egy ilyen megállapodás tervezetét. A felek november 24-éig adtak határidőt maguknak arra, hogy befejezzék a megállapodásról szóló tárgyalásokat.

Obama hangsúlyozta a levélben, hogy az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció együttműködése Iránnal az IÁ elleni harcban főleg attól függ, hogy sikerül-e megkötni az átfogó nukleáris megállapodást. A levélből kiolvasható, hogy Obama fontos tényezőnek tekinti Iránt a dzsihadisták visszaszorításában mind katonai, mind diplomáciai téren.

Obamának az is célja volt a levéllel, hogy megnyugtassa Iránt legjelentősebb szövetségese, Bassár el-Aszad szíriai elnök jövője felől – közölte az egyik meg nem nevezett, a levél tartalmát ismerő tisztségviselő. Az elnök biztosította Teheránt, hogy a koalíciós erők nem támadják Aszadot és a hozzá hű biztonsági erőket.

Obamának ez már legalább a negyedik levele volt a legfelsőbb iráni vezetőhöz azóta, hogy 2009-ben hivatalba lépett, és mindegyikben hangsúlyozta, hogy Washington párbeszédet akar az Iszlám Köztársaság kormányával. Az elnök azért Hameneinek írta a leveleket, mert úgy gondolja, hogy övé a végső szó, amikor Teherán dönt lépéseiről.

Hamenei szeszélyes diplomáciai partnernek bizonyult, amerikai tisztségviselők szerint közvetlenül soha nem válaszolt a levelek tartalmára.

A mostani levélről beszélő tisztségviselők elmondták, hogy az Iránnal szembeni amerikai diplomácia kényessége miatt Washington nem értesítette róla közel-keleti szövetségeseit, köztük Izraelt, Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket.

Az utóbbi hetekben ezeknek az országoknak a vezetői aggodalmunknak adtak hangot amiatt, hogy Washington esetleg jelentősen enyhíteni akarja követeléseit Teheránnal szemben a nukleáris tárgyalásokon, és ezáltal lehetővé válna, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert.

Egyes arab országok attól is tartanak, hogy az Egyesült Államok közeledése Iránhoz az ő biztonságuk és gazdasági érdekeik kárára fog történni. Szóvá is tették, hogy az amerikai-iráni kapcsolattartás titkossága bizonytalanságban tartja őket.

A Fehér Ház szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni a levélről, mondván, hogy magántermészetű, de megerősítette azt az ismert washingtoni álláspontot, hogy az Egyesült Államok katonailag nem működik együtt Iránnal az IÁ elleni harcban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hann Endre: Nem lepne meg, ha az ellenzék tartana a győzelemtől

Hann Endre: Nem lepne meg, ha az ellenzék tartana a győzelemtől

A nyár közepén ellenőrizték legutóbb a kalandparkot, ahol szörnyethalt egy 15 éves diák

A nyár közepén ellenőrizték legutóbb a kalandparkot, ahol szörnyethalt egy 15 éves diák

Doku360: "A techno szerintem haladó zenehallgatóknak való"

Doku360: "A techno szerintem haladó zenehallgatóknak való"