szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor többször hangsúlyozta: a külpolitikát a magyar érdeknek kell vezérelnie. A köztársasági elnök most Lengyelországban azt mondta: csak annak a nemzetnek van jövője, amely képes messzebb látni saját érdekeinél.

Az Európának ezen a vidékén élő emberek jól tudják, hogy csak annak a nemzetnek van jövője, amely képes messzebb látni saját érdekeinél - mondta Áder János köztársasági elnök a magyar-lengyel barátság napja alkalmából elhangzott ünnepi beszédében, szombaton Katowicében.

©

"Csak az a nemzet remélheti mások tiszteletét, amely kiáll a saját igazáért, de a másét is tiszteletben tartja. Képes önzetlen, áldozatkész és megértő lenni" - jelentette ki a magyar államfő. Hozzátette: "Közös barátságunk olyan érték, amelyre minden helyzetben érdemes vigyáznunk. Ez a barátság jobb emberré, jobb magyarrá és jobb lengyellé tesz mindnyájunkat".

A köztársasági elnök szavai alig pár héttel azt követően hangzottak el, hogy Orbán Viktor többszörösen kifejtette: Magyarországnak nem értékeket, hanem érdekeit szem előtt tartva kell kialakítania külpolitikáját. Azt a miniszterelnök többször is elmondta, hogy ennek érdekében Lengyelországgal is szembe került Budapest, de ettől nem kell irányt váltania. Ráadásul akkor, amikor Orbán Viktor március elején - alig másfél nappal Putyin orosz elnök budapesti látogatása után - Varsóba utazott, ott kemény kritikákkal szembesült, lengyel részről olyanok is bírálták a magyar kormányt, akik korábban egyértelműen mellette álltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jó hír jött a budapesti csapvízről

Jó hír jött a budapesti csapvízről

Hologram segítségével hoztak össze egymástól távol élő brit családokat

Hologram segítségével hoztak össze egymástól távol élő brit családokat

Roberto Benigni életműve végre kiérdemelte az Arany Oroszlánt

Roberto Benigni életműve végre kiérdemelte az Arany Oroszlánt