szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Az amerikai képviselőház republikánus párti elnöke váratlanul bejelentette, hogy távozik posztjáról. Döntésével el akarta kerülni a párton belüli zűrzavart.

A pártján belüli konzervatívok nyomására október végén távozik hivatalából és kongresszusi mandátumáról is lemond John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus párti elnöke. Boehner ezt váratlanul, pénteken zárt ajtók mögött jelentette be képviselőtársainak az amerikai sajtóban megjelent tudósítások szerint.

A házelnök, akitől a republikánusok jobbszárnya konfrontatívabb magatartást követelt Barack Obama demokrata párti elnökkel és a képviselőház demokrata tagjaival szemben, közölte, hogy döntésével el akarta kerülni a párton belüli zűrzavart. Hivatali utódja a várakozások szerint Kevin McCarthy, a képviselőházi republikánus többség vezetője (frakcióvezető) lesz.

©

John Boehner 1949-ben egy német–ír család 12 gyereke közül másodikként született az Ohio állambeli Readingben, ahol a családnak autósbüféje volt. Boehnernek már gyerekként szüksége volt a házelnökként is hasznos szervező- és kompromisszumkészségére, a népes família eleinte ugyanis mindössze három szobán osztozott, és ha jó idő volt, a fiúk gyakran inkább a szabad ég alatt aludtak. Már ifjan besegített a családi vállalkozásban, és a söröshordók cipelésével szerzett hátfájása később hozzájárult, hogy egészségügyi okokból nyolc hét után leszerelték a katonaságtól - írta a HVG egy korábbi portréban.

A cincinnati középiskolában az amerikaifutball-csapat játékosa volt, és családjából elsőként járt főiskolára. Közgazdasági diplomájának megszerzése hét évébe került, főleg esti képzésen, mert a tandíjat elő kellett teremtenie, ezért mindenféle fizikai munkát elvállalt. Takarítóként ismerkedett meg ingatlanközvetítő feleségével, akivel két leánygyermeküket nevelik.

A főiskola után egy helyi műanyaggyártónál helyezkedett el, majd a tulajdonos halála után átvette és felvirágoztatta a céget. Tehetőssé válva már Cincinnati egyik előkelő elővárosában lakott, és belekóstolt a helyi politikába. Először az ingatlantulajdonosok egyesületében serénykedett, majd Ohio állam törvényhozásában, ahol a tartósan kisebbségben lévő republikánusok keserű kenyerét ette. Szülei demokraták voltak, ám Boehner és testvérei mind republikánussá váltak, nem utolsósorban azért, mert sokallták az adókat.

Az országos politikába 1990-ben nyílt meg számára az út, amikor választókerületének képviselője szexbotrányba keveredett. Boehner elnyerte a mandátumot, Washingtonba kerülve Newt Gingrich közeli munkatársaként az 1994-es republikánus fordulat egyik megalapozója volt, és jutalmul megkapta a frakcióigazgatói posztot.

Négy évre rá mentorával együtt bukott, de nem adta fel, George W. Bush elnöksége idején a képviselőház oktatási bizottságának vezetőjeként Edward Kennedy demokrata szenátorral együtt érte el a Fehér Ház oktatási reformjának elfogadtatását. 2006-ban lett a képviselőházi republikánus többség vezetője, majd a demokraták 2008-as hatalomátvételét követően az új házelnök, a liberális Nancy Pelosi ádáz ellenfele.

A lobbistákkal kiváló kapcsolatokat ápoló, láncdohányos Boehnert a republikánusok egyik leghatékonyabb kampánypénzszerzőjének tartják, és maga sem veti meg a jólét áldásait. Imádja a golfot – háza is golfpálya szomszédságába épült –, egész évben napbarnított, öltönye és frizurája pedig mindig makulátlan.

Hívei szerint szokatlan, de őszinte érzelmi reakció, bírálói viszont úgy vélik, politikusi színjáték, hogy szeme gyakran könnybe lábad nyilvános megszólalásain. Elérzékenyült például a 2010 novemberi kongresszusi választáson, amikor a republikánusok biztos többségbe kerültek a törvényhozás alsóházában, és akkor is, amikor a CBS televízió politikai magazinműsorában a pályafutásáról és a céljairól faggatták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!