szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz légierő repülésbiztonsági szolgálatának parancsnoka szerint még nem zárták ki, hogy esetleg terrortámadás okozhatta a vasárnapi légi szerencsétlenséget Szocsinál. Az orosz közlekedési miniszter viszont azt nyilatkozta csütörtökön, hogy a terrortámadással kapcsolatos feltételezést semmi sem támasztja alá, a roncsokon és a holttesteken nem voltak égésnyomok.

Műszaki hiba miatt zuhant a Fekete-tengerbe a hét végén az orosz védelmi minisztérium utasszállító repülőgépe 92 emberrel a fedélzetén – mondta újságíróknak csütörtökön az orosz közlekedési miniszter Moszkvában. Makszim Szokolov szerint „egyértelmű, hogy műszaki hiba történt”. A szakértőknek kell tisztázniuk az okokat, erre különbizottságot hoztak létre – tette hozzá.

A szerencsétlenség okait vizsgáló állami bizottságot a miniszter vezeti egyébként. Közölte csütörtökön azt is, hogy a végső következtetéseket a pilóták beszélgetéseit rögzítő feketedobozok teljes elemzése után vonják le. Várhatóan januárban kapják meg a gép lezuhanásának okaival kapcsolatos adatok közül az elsőket.

A politikus megjegyezte: a szerencsétlenségről rendelkedésre álló adatok semmiben nem támasztják alá, hogy terrorcselekmény okozta volna a gép lezuhanását, és főként nem támasztják alá azt, hogy robbanás történt volna a gépen.

Szergej Bajnetov, a légierő repülésbiztonsági szolgálatának parancsnoka, a szerencsétlenség ügyében nyomozó katonai bizottság vezetője viszont úgy nyilatkozott, hogy a terrorcselekményt sem zárták ki a szerencsétlenség feltételezett okai közül, de a Tu–154 fedélzetén nem történt robbanás, a roncsokon és a halottakon nem találtak ugyanis égésnyomokat.

"Az első adatrögzítő berendezés elemzése után arra a következtetésre jutottunk, hogy nem volt robbanás a fedélzeten. A terrorcselekmény nemcsak robbanás lehet, lehetségesek más okok is, ezért ezt a feltételezést nem zárjuk ki a lehetséges okok közül" – fogalmazott Bajnetov a sajtótájékoztatón.

A szerencsétlenség ügyében nyomozó katonai bizottság hét lehetséges okot vizsgál: ezek között van az emberi tényező, műszaki hiba, úgynevezett szélnyírás és madarakkal történt ütközés, elsődleges változat azonban nincsen.

Bajnetov szerint továbbra is használni fogják a Tu–154B–2 típusú gépeket.

Közben a rendkívüli helyzetek minisztériuma folytatja a kutatást a szerencsétlenség térségében addig, amíg szükség lesz rá. Alekszandr Csurijan miniszter-helyettes emlékeztetett, hogy a kutatás intenzív szakasza véget ért, de a tárca Ka–32 és Mi–8 típusú helikopterei továbbra is megfigyelést folytatnak. Műholdak segítségével sikerült a nagyobb roncsokat megtalálni, amit a búvárok is megerősítettek. Hozzátette: a robottechnika nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a gép darabjait a felszínre tudták emelni.

Az orosz védelmi minisztérium gépe a szíriai Latakiába tartott, fedélzetén 84 utassal és a 8 tagú személyzettel, amikor vasárnap reggel a Fekete-tengerbe zuhant két perccel azután, hogy felszállt Szocsi repülőteréről. A gépen katonák, újságírók és egy ismert segélymunkás mellett a hadsereg Alekszandrov művészegyüttesének 64 tagja, valamint művészeti vezetője utazott, újévi koncertet akartak adni ugyanis egy orosz légi támaszponton.

A sajtóban eddig napvilágot látott értesülések szerint a fékszárny hibája okozhatta a tragédiát.

Már nem kutatnak intenzíven a lezuhant orosz gép után

Hillary Clintonra a legújabb adatok szerint 65,8 millió amerikai szavazott, s ezzel a női elnökjelölt megelőzött minden korábbi fehér férfi indulót. Az egyetlen elnökjelölt, akire ennél is többen szavaztak, az Barack Obama volt, aki 2008-ban 69,3 millió szavazatot gyűjtött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó: 1 millió ember beoltásához elég orosz vakcinát vettünk

Szijjártó: 1 millió ember beoltásához elég orosz vakcinát vettünk

Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes

Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes

Koronavírus: 93 elhunyt, 1344 új fertőzött

Koronavírus: 93 elhunyt, 1344 új fertőzött