Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mindenre odafigyelnek a szervezők, akik a jelek szerint mindenáron meg akarják akadályozni, hogy bármi is megzavarja a június 14-én kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokságot. Néha talán túl is lőnek a célon.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Először is, nehéz hetek várnak a helyi alkoholistákra, akik eddig megszokhatták, hogy akárhol is tartózkodjanak – talán a szibériai tajgát leszámítva – néhány száz méternél nem kell messzebb menniük, hogy megvegyék az aznapit. Az ideiglenes szabályok szerint viszont most a pályák és a vasútállomások körüli két kilométeres sugarú körben bezáratják a boltok alkoholrészlegeit, s korlátozzák a tömény italok forgalmazását is.

©

Tilos lesz az üveges italok eladása is, a meccsek napján még üdítőitalt is csak műanyag palackokban lehet árusítani. Furcsa mód viszont Oroszország – legalábbis a világbajnokság idejére – liberálisabb kábítószer-politikát hirdetett: akinek papírja van arról, hogy az orvos írta fel neki, az füvet, kokaint, vagy akár heroint is bevihet magával a nézőtérre.

Tüntetni még úgy se lehet, mint általában

Biztos, ami biztos, az engedély nélküli tüntetéseket is betiltják a vb idejére, s mivel az ellenzéknek eddig sem nagyon engedték, hogy tüntetgessen, most kettős erővel csaphatnak le az orosz rendőrök a Putyin-rendszerrel nem szimpatizálókra.

©

Jekatyerinburgban olyan szabályt hoztak, hogy a világbajnokság heteiben az egyik külvárosi parkban lehet csak felvonulás szervezni, igaz, ott is csupán délután kettőtől négyig. Volgográd sokkal liberálisabb, ott a külvárosi területeken reggel 9-től délután 5-ig lehet felvonulni, igaz, a maximális létszám 150 fő lehet.

A közúti forgalomban is tiltásokkal igyekeznek fenntartani a rendet. A meccsnapokon a stadionok környékét, valamint a belvárost autómentessé nyilvánítják, aminek aligha örülnek majd azok, akik az egyébként is túlzsúfolt nagyvárosokban, például Moszkvában szeretnének valahova eljutni. Volgográdban oly mértékben korlátozzák a járműközlekedést, hogy a helyi hatóságok úgy döntöttek, a meccsek napján nem kell dolgozni menni, a stadionok mellett csak az éttermek, bárok lesznek nyitva.

Leállítják a fegyverkereskedelmet

Korlátozni fogják a buszforgalmat is, részben azért is, hogy megakadályozzák a terrorcselekményeket: a mérkőzések napjain nem engedik be a rendező városokba a nem rendező városokból induló buszokat. Kivételes engedélyt azok a buszok kapnak, amelyek az állambiztonsági szervek engedélyével rendelkeznek, s ellátták őket GPS-jeladókkal.

Ugyancsak a terrorakciók megakadályozása a célja annak, hogy a nagyvárosok légterében drónmentes övezeteket hoztak létre – ez Szentpéterváron 100 négyzetkilométerre terjed ki – s a hatóságok elektronikus hadviseléssel ellenőrzik a légteret.

©

A vb idejére egyben felfüggesztik a lőfegyver-kereskedelmet is: május 25-étől július 25-ig sem eladni, sem vásárolni nem lehet, s csak a hatóságok tagjai hordhatnak maguknál pisztolyt, illetve egyéb fegyvert.

A keménykedésbe a FIFA is beszállt: gyakorlatilag fegyvernek minősítette a szelfibotokat, legalábbis erre utal, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség betiltotta ezen népszerű eszközök használatát. A FIFA magyarázata szerint a szelfibotokat kiválóan lehet alkalmazni a tömegverekedések során, így azok súlyos sérüléseket okozhatnak.

©

A stadionokban egyébként mindenkit átvizsgálnak, a nézők a repülőtérihez hasonló ellenőrzésre számíthatnak.

©

Se sütés, se égetés

A tűzvédelmi szabályokat is megszigorították, elejét akarják venni, hogy a világfigyelem központjába kerülő országban a kemerovóihoz hasonló pusztító tűzvészek törjenek ki. Ezért egy hónapig tilos a tábortűz, valamint a fű- és a szemétégetés, s több helyen megtiltják a sütögetést is: Nyizsnij Novgorodban az erdőkben, illetve a nyilvános parkokban nem lehet faszénen sütni, míg Kazanyban még a magánkertekben sem lehet saslikot készíteni. Igaz, a büntetési tétel nem túl magas, aki nem tud lemondani a kerti grillezésről, az legfeljebb húszezer forintnyi büntetést kaphat.

Moszkva és a többi rendező városban egyben leállítják a veszélyesnek minősített üzemeket, csak a főváros környékén több tucat üzemet kényszerítenek a termelés szüneteltetésére. Azt egyelőre nem tudni, hogy az alkalmazottak fizetett, vagy fizetés nélküli szabadságra mennek, és az sem derült ki, hogy az állam kárpótolja-e valahogyan a cégtulajdonosokat a veszteségek miatt.

„A vegyi üzemek és más veszélyes üzemek leállítása egyébként kockázatos dolog, az egészből látszik, hogy az orosz kormány jobbnak akarja láttatni az országot, mint amilyen a valóságban.

Ez a hagyományos szovjet kirakatpolitika folytatása”

– mondta az ismert orosz biztonsági szakértő, Pavel Felgenhauer. Részben arra utalt, hogy már a Szovjetunióban is komoly hagyományai voltak a nemzetközi sportversenyeknek otthont adó városok átmeneti kicsinosításának: az 1980-as moszkvai olimpiai idején például ritkán látott árubőség jellemezte a várost – még Pepsi-Colát is lehetett kapni – míg a közveszélyes munkakerülőket az utolsó szálig eltüntették a metropolisz utcáiról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni

Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni

Megcsúsztak a magyar kirándulók, majd a gyökerekbe kapaszkodtak, hogy ne essenek le a hegyről

Megcsúsztak a magyar kirándulók, majd a gyökerekbe kapaszkodtak, hogy ne essenek le a hegyről