szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ügyész jelentése szerint 500-nál is több olyan eset volt, amelyeket elégtelenül vizsgáltak ki, vagy egyáltalán nem is indult semmilyen belső vizsgálat sem.

Az Egyesült Államok Illinois államában a katolikus egyház legalább 500 olyan esetet nem jelentett a hatóságoknak, amelyekben felmerült a gyanú, hogy egy egyházi személy kiskorúakat zaklatott – jelentette be helyi idő szerint szerdán az állam ügyészsége.

Lisa Madigan ügyész előzetes jelentése azt tárta fel, hogy az eddig ismertté vált esetek sokszorosát sosem jelentették, és nem is vizsgálták ki megfelelően. Illinois hat egyházkerülete nyilvánosan eddig 185 olyan esetről adott számot, amelyekben "hitelt érdemlő" az az állítás, hogy egyházi személyek gyerekeket molesztáltak.

Madigan jelentése szerint viszont 500-nál is több olyan eset volt, amelyeket elégtelenül vizsgáltak ki, vagy egyáltalán nem is indult semmilyen belső vizsgálat sem.

"Azzal, hogy úgy döntöttek, hogy nem vizsgálják ki alaposan az ügyeket, a katolikus egyház elmulasztotta teljesíteni erkölcsi kötelességét, hogy a közvélemény, a hívek és az áldozatok számára teljes és pontos képet adjon a papok által elkövetett visszaélésekről" – szögezte le az ügyész, hozzátéve: az előzetes vizsgálat során is bizonyossá vált, hogy a katolikus egyház nem képes megfelelően kezelni az ilyen ügyeket.

Lisa Madigan jelentésében az áll, hogy az egyház sokszor azzal indokolta a vizsgálat elmaradását, hogy a megvádolt illető meghalt, vagy lemondott hivataláról.

Blase Cupich chicagói bíboros közlemény útján fejezte ki az egész egyház mély sajnálatát, amiért nem sikerült megfelelően kezelni ezt az "istencsapását", amit a szexuális visszaélések jelentenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 100 nyelvre érkezik ingyenes, valós idejű fordítás a Cisco WebExen

Több mint 100 nyelvre érkezik ingyenes, valós idejű fordítás a Cisco WebExen

Gulyás: szerdáig még 400 ezer oltás lesz

Gulyás: szerdáig még 400 ezer oltás lesz

Késsel fenyegetett meg egy férfit egy teherautósofőr a 8-as főúton

Késsel fenyegetett meg egy férfit egy teherautósofőr a 8-as főúton