szerző:
hvg.hu

Az idén is, hasonlóan a korábbi évekhez nem csak örömet hozott Oroszországban a január elsejétől két hétig, az ortodox újévig tartó kéthetes ünnep: az autóbalesetek és a gyilkosságok száma is nagyon megugrott.

Január első napján átlagosan 250 orosz állampolgár válik gyilkosság áldozatává, míg az átlagos hétköznapokon ez a szám csupán 44. Az év elejei ünnepek során az idén naponta 80 embert öltek meg. „Az oroszországi ünnepnapokon általában összegyűlik a család, és a beszélgetések lehetőséget adnak a viták kirobbanására is.  Mivel a legtöbb gyilkosságot Oroszországban baráti, vagy családi körben követik el, gyakran éppen az alkohol hatására, az ünnepek veszélyesek” – idézte Vlagyimir Kudrjavcev kriminológust a The Moscow Times című orosz lap.

A balesetek száma is megugrott, január első hetében 227 ember halt meg az utakon az 1700 autóbalesetben. A részeg sofőrök száz balesetet okoztak, s ezekben 12-en vesztették az életüket. Bár a közlekedési statisztikák idén is ijesztőek, 2019 első hetében kevesebben haltak meg, mint egy évvel korábban.

Oroszországban január első két hete kötelező ünnep, de egyre többen akadnak, akik szerint hiba a kéthetes egybeszabadság megadása. Akik a jelenlegi rendszer megtartását szorgalmazzák, azzal érvelnek, hogy amíg nem volt munkaszünet január első két hete – a nyugat-európai újév, az ortodox karácsony, majd újév időszaka – addig a termelékenység a nullához közelített.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
590 millió forint nem sok egy 335 lóerős japán autóért?

590 millió forint nem sok egy 335 lóerős japán autóért?

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

Videó: hatalmas füsttel lett „öngyilkos” egy Mazda motorja a Soroksári úton

Videó: hatalmas füsttel lett „öngyilkos” egy Mazda motorja a Soroksári úton

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Federer kiesett az Australian Openen

Federer kiesett az Australian Openen