szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A venezuelai események megmutatják azt, hogy ténylegesen hogyan viszonyul a Nyugat a nemzetközi joghoz – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Zaharova a Facebook-oldalál tett bejegyzést a venezuelai válságról.

"A venezuelai események példáján jól látszik, hogy a haladó nyugati közösség ténylegesen hogyan viszonyul a nemzetközi joghoz, a szuverenitáshoz és a más országokba belső ügyeibe be nem avatkozáshoz, kézi vezérléssel cserélve le ott a hatalmat" – írta.

Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnöke szerdán Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát a hivatalban lévő államfő, Nicolás Maduro elleni tüntetésen. Maduro ezt államcsínynek minősítette.

Az Egyesült Államok elismerte Guaidót az ország ideiglenes elnökének, illetve a Lima-csoport 11 tagországa – Kanada, Argentína, Brazília, Guatemala, Honduras, Kolumbia, Costa Rica, Panama, Paraguay, Peru és Chile – is ugyanezt tette. A kanadai külügyminisztérium tette közzé a Lima-csoport állásfoglalását, amely szerint a támogatják a demokratikus átalakulás elindítását alkotmányos keretek között, s hogy rövid időn belül új választásokat tartsanak minden politikai erő részvételével, a nemzetközi jogi normákkal összhangban. Nem írta alá a dokumentumot Mexikó, amely a tagországokétól eltérő véleményt képvisel azóta, hogy tavaly nyáron elnökké választották a baloldali Andrés Manuel López Obradort. Mexikó közölte, hogy nem fog senkinek sem a pártjára állni, és azon az állásponton van, hogy Guaidó elismerésével a szervezet megsértette Venezuela szuverenitását.

A 14 amerikai és karibi országot tömörítő Lima-csoport 2017 augusztusában alakult azzal a céllal, hogy békés kiutat találjon a venezuelai válságból.

Caracas két térségbeli hű szövetségese, Bolívia és Kuba továbbra is Madurót tartja Venezuela törvényes elnökének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Várpalotánál lévő horgásztóban kötött ki egy megcsúszó autó – videó

A Várpalotánál lévő horgásztóban kötött ki egy megcsúszó autó – videó

Meglepte a MOB-ot, hogy az ausztráloknak adnák a 2032-es olimpiát

Meglepte a MOB-ot, hogy az ausztráloknak adnák a 2032-es olimpiát

24.hu: Elismerte a támadó, hogy a Free SZFE-s maszk miatt rántott kést a csepeli buszon

24.hu: Elismerte a támadó, hogy a Free SZFE-s maszk miatt rántott kést a csepeli buszon