szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték Tunéziában a tuniszi Bardo múzeum és a szúszai üdülőkomplexum elleni 2015-ös terrortámadás hét vádlottját - közölte szombaton egy védőügyvéd.

Tunézia egyik legsúlyosabb terrortámadása 215-ben történt, amikor egy összehangolt akció keretében összesen 60 embert, főleg turistákat gyilkoltak meg az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető bűnözők. A terroristák közül hét embert vádoltak meg, az ő ügyükben hoztak ítéletet most.

Az MTI híre emlékeztet rá: a tuniszi Bardo múzeumot 2015 márciusában érte terrortámadás, két merénylő az épület előtt végzett külföldi turistákkal, majd az épületben is folytatták a lövöldözést. A támadásban 22-en haltak meg, köztük 4 francia, 4 olasz, 3 japán és 2 spanyol állampolgár.

Három hónappal később egy magányos merénylő egy szúszai tengerparti szállodában támadott, és egymagában 38 embert ölt meg, köztük 30 brit állampolgárt. Ez volt az ország történetének legsúlyosabb terrortámadása.

Mindkét merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett.

A tuniszi bíróság ítéletekben különböző hosszúságú börtönbüntetéseket szabtak ki a merénylők segítőire - mondta Abdel Nasszer el-Mehri ügyvéd a dpa hírügynökségnek, de nem részletezte ezeket. Állítása szerint az illetők csak a szervezésben vettek részt, de hozzátette, hogy egyes vádak koholtak voltak, ugyancsak nem fejtve ki ezek mibenlétét. Mint mondta, ő két vádlottat véd, és fellebbezni fog a nevükben.

A vádlottak felett a 2015 nyarán elfogadott terrorellenes törvény alapján ítélkeztek. Halálbüntetéssel is sújthatták volna őket, de Tunéziában 1991 óta moratórium van érvényben erre a büntetésre.

A 2011. évi forradalom után Tunéziában megjelent egy fegyveres dzsihadista mozgalom, amely évekig veszélyeztetette az ország idegenforgalmát, és esetenként a biztonsági erőkre is rátámadt. A biztonsági helyzet 2015 óta jelentősen javult, de azóta szükségállapot van érvényben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Távozásra szólították fel a járványszabályokat megszegő cseh egészségügyi minisztert

Távozásra szólították fel a járványszabályokat megszegő cseh egészségügyi minisztert

A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben

A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben

Testvérharc: elektromos és benzines Mazdákat eresztettünk egymásnak

Testvérharc: elektromos és benzines Mazdákat eresztettünk egymásnak