szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem vették meg egy nürnbergi árverésen azokat a képeket, amelyeket a szervezők szerint a nácik diktátor, Adolf Hitler festett. Az aukció már a Hitler-képen megjelenése előtt is bekerült a hírekba, néhány képet lefoglaltak a hatóságok, mert az alkotások álltólag hamisítványok voltak.

Öt, Hitler által festett tájképet kínáltak eladásra az árverésen, ám a több tízezer eurós kikiáltási árról induló festmények egyike sem kelt el. A vásárlók megvettek viszont egy abroszt és egy meisseni vázát – 630, illetve 5500 euróért – amely állítólag egykor a Harmadik Birodalom vezérének a tulajdonában volt. A sokak által bírált aukción megvételre ajánlottak egy Hitler által is használt fonott széket, de a DW német hírportál szerint végül ez a tárgy sem kelt el.

Míg a végül felkínált Hitler-képek valódiságát már senki nem vonta kétségbe, az első kalapácsütés előtt a hatóságok lefoglaltak 63 olyan, A.H. vagy A. Hitler monogrammal ellátott festményt, amelyről nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a későbbi diktátor festette-e azokat.

Bár most nem keltek el a Hitler-képek a DW-nek nyilatkozó szakértő szerint az utóbbi években – részben a média-felhajtás miatt – folyamatosan emelkedik a náci relikviák ára, 2014-bern például 140 ezer eurót fizetett valaki azért a képért, amelyen Hitler a régi müncheni polgármesteri hivatal épületét örökítette meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!