szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Manfred Weber egy sajtóbeszélgetésen elárulta, a Stanford szállhat be a CEU mellé.

A Fidesz kizárásának a lehetősége továbbra is az asztalon van, azonban az Európai Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber nem tudja megjósolni, hogy a Néppárt és a Fidesz viszonyában mi történik majd a következő hetekben – írja a Népszava. Weber a kampánynyitója után beszélgetett újságírókkal Brüsszelben, ott mondta azt,

Ha Orbán Viktor az újabb provokációk útjára lép, ha EU-ellenes, Juncker-ellenes vagy Timmermans-ellenes kampányt folytat, akkor a néppárti ‘bölcsek tanácsának’ elnöke, Herman van Rompuy ennek megfelelően fogja elkészíteni az ajánlásait.

Manfred Weber megismételte, hogy a néppárt világos és határozott döntést hozott, amikor felfüggesztette a magyar párt tagságát (a Fidesz kommunikáció szerint ők maguk kezdeményezték a felfüggesztést).

A döntés üzenete: nem Orbán Viktor fogja meghatározni a pártcsalád politikai irányvonalát és jövőjét, hanem az EPP hangadó személyiségei, akik közé – Angela Merkel mellett – önmagát is sorolja.

Weber elárulta azt is, a CEU megmentésébe a Müncheni Műszaki Egyetem mellett az amerikai Stanford Egyetem szállhat be, a részletekről a CEU rektora, Michael Ignatieff április 11-én tárgyal Münchenben. A terv lényege, hogy a hármas együttműködés után a CEU Budapesten továbbra is kiadhasson amerikai diplomát. A javaslattal Weber állt elő budapesti látogatásán. Most is azt mondta,

kompromisszumot kell találniuk a CEU ügyére. Tudom, hogy ez csak egy ügy a sok közül, és még sok más probléma van Magyarországon. Lépésről lépésre kell haladni. Ha egy-két héten vagy hónapon belül nem sikerül előrelépni, akkor biztosak lehetünk benne, hogy Herman van Rompuy, a független értékelő bizottság elnöke helyére fogja tenni a dolgokat.

Weber szerint kulcsfontosságú, hogy a választáson a fősodorhoz tartozó pártok milyen válaszokat adnak a populista erők felvetéseire.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!