szerző:
G. M.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mi labdára megyünk, míg mások lábra – mondja a HVG-nek az Európai Bizottság megfontolt kommunikációjáról és a populisták szidalmairól Jean-Claude Juncker. A kedd délutántól elérhető hetilapban interjút olvashatnak a magyar uniós tagság 15. évfordulója alkalmából a EB elnökével.

Egy politikus pusztán attól nem lesz demokrata, mert a szavazópolgárok többsége megválasztotta

– mondja Orbán Viktor kapcsán Jean-Claude Juncker. Ahogy a HVG-nek adott interjúban elmesélte, bár mind a mai napig magánbeszélgetéseikben diktátornak nevezi a magyar kormányfőt, nem tartja őt zsarnoknak. Azt azonban fontosnak tartja, hogy az uniós országokban a kormány politikai hovatartozásától függetlenül minden polgár képviselethez jusson. Az EU tagállamaira ugyanazon szabályok vonatkoznak, mint a csatlakozásra várókra, a fékek és egyensúlyok rendszerére szükség van.

Juncker a 2004-es uniós csatlakozás évfordulója alkalmából adott interjút a visegrádi államok egy-egy szerkesztőségének, Magyarországról a HVG kapott lehetőséget. Az interjúban azt mondja, az unió megtette az előkészületeket a május végi választásokba való külföldi beavatkozás kivédésére, bár ő személyesen több forrást is el tudott volna képzelni erre a feladatra. Az álhírek elleni küzdelmet nagyon nehéz feladatnak tartja. A bizottság ugyanakkor elkészített egy kiadványt, amellyel a leginkább Magyarországon terjesztett álhírekre reagálnak. Juncker hangsúlyozta:

Én mindig tartom magam ahhoz: mi, a bizottság részéről nem lábra, hanem labdára megyünk. Tapasztalom én, hogy bizonyos helyzetekben a labda a pályán sincsen, így sokan az egyetlen embert rugdossák középen: a Junckert. Tudom, hogy beterítenek álhírekkel. Nem aggaszt ugyan, de azért jól sem esik.

A HVG rákérdezett Orbán Viktorhoz fűződő kapcsolatára, a kvótadöntés hátterére, az európai ügyészség munkájára és a küszöbön álló politikai változások tétjére. És vajon kire készül május 26-a után? Juncker állítja: a megoldás nem szerepelt a magyar kormány plakátjain.

A hetilapot a szerdai szünnap miatt már kedd délután elkezdik terjeszteni, és csütörtökön már mindenhol kapható lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!