szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Őrizetbe vették szerdán Moszkvában Alekszej Navalnijt, a legismertebb orosz ellenzéki politikust, aki egy nappal korábban arra szólította fel honfitársait, tüntetésekkel tiltakozzanak az ellen, hogy a helyhatósági választások közeledtével a hatóságok rendre kihúzzák az indulók közül az ellenzéki jelölteket.

A Navalnij által szervezett következő tüntetés szombaton lenne Moszkva belvárosában, ám amint a politikus szerdán kocogni indult, a rendőrök elvitték őt. „Igaza van az embereknek, amikor azt mondják, nem mindig egészséges a sportolás. Letartóztattak, s most egy sportnadrágban vagyok, s úgy nézek ki, mint egy idióta” – közölte Navalnij egy Instagram-videóban. Navalnij legutóbb három hete szabadult egy tíznapos börtön letöltése után, amelyet engedély nélküli demonstráció szervezésének a vádjával róttak ki rá.

Az utóbbi hetekben több tüntetést is tartottak Oroszország nagyvárosaiban, s a legutóbbi moszkvai megmozduláson húszezren vettek részt. A szombati nagygyűlést a polgármesteri hivatal elé tervezték, ám a hatóságok egyelőre nem adtak engedélyt a tüntetésre.

A hatóságok arra hivatkozva zárják ki az ellenzéki jelölteket az indulásból, hogy a támogatóíveken hamis aláírások is szerepelnek. A hivatalos állításokat cáfolandó, többen, akiknek aláírását állítólag meghamisították, a közösségi oldalakon erősítették meg, valóban az ellenzéki indulók jelöltségét támogatták.

A tüntetések és a hatóságok ideges lépései is azt mutatják, Oroszországban továbbra is csökkenőben van Vlagyimir Puyin orosz államfő népszerűsége. Ennek fő oka, hogy a gazdasági nehézségekkel küszködő, szankciókkal sújtott országban romlik az életszínvonal, s az elnök aláírta az oroszok többsége által ellenzett törvényt a nyugdíjkorhatár megemeléséről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!