szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hivatali visszaélésekkel kapcsolatos esetekről számolt be, de a Tienanmen téri mészárlással is foglalkozott.

Tizenkét év szabadságvesztésre ítélt egy újságíró-aktivistát a délnyugat-kínai Mienjang város bírósága államtitkok megsértésének és külföldre kiadásának vádjával - közölte a bíróság hétfőn.

Az 56 éves Huang Csi egy a kommunista kormányzattal szemben kritikus weboldal alapítója. Az oldalon egyebek mellett hivatali visszaélésekkel kapcsolatos eseteket tett közzé, de foglalkozott a Kínában tabuként kezelt, az 1989-es demokráciapárti diáktüntetéseknek véget vető Tienanmen téri mészárlással is.

Huangot már korábban is több alkalommal vették őrizetbe tevékenysége miatt, és éveket töltött börtönben. Legutóbb két éve tartóztatták le. Nemzetközi jogvédő szervezetek szerint a férfit bántalmazták az őrizetbe vételét követően, 2018 májusában pedig azt közölték, hogy Huang akár meg is halhat a börtönben.

A múlt év végén az ENSZ felszólította Pekinget, hogy azonnali hatállyal engedjék szabadon az aktivistát, a nemzetközi jogra és a férfi egészségügyi állapotára való tekintettel.

A hétfőn kihirdetett ítélet értelmében Huang Csit politikai jogaitól is megfosztották, továbbá 200 ezer jüan (8 millió 400 ezer forint) pénzbírság megfizetésére kötelezték. Közleményében a bíróság nem tért ki arra, hogy pontosan milyen jellegű államtitkok kiszivárogtatásával vádolják a férfit, mint ahogy arra sem, hogy milyen külföldi feleknek adhatott ki államtitkokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
335 km/h végsebességű új kabrió a Bentleytől

335 km/h végsebességű új kabrió a Bentleytől

Chrome böngészőt használ? Frissítse most, biztonságosabb lett a használata

Chrome böngészőt használ? Frissítse most, biztonságosabb lett a használata

Második oltásként sem adnak AstraZenecát a 60 év alattiaknak Németországban

Második oltásként sem adnak AstraZenecát a 60 év alattiaknak Németországban