szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ismét politikus lesz a volt osztrák alkancellár.

Strache-botrány
Kormányválságba sodorta Ausztriát az elmúlt évek legnagyobb politikai botránya, amely az ország alkancellárjáról kiszivárgott videó miatt robbant ki. A felvételen Heinz-Christian Strache állami megrendeléseket ajánl egy magát egy orosz milliárdos rokonának kiadó nőnek, kampánytámogatásokért cserébe.
Friss cikkek a témában

Az őszre tervezett bécsi helyhatósági választásokon visszatér a politikába Heinz-Christian Strache volt alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) botrányba keveredett és ezért lemondásra kényszerült elnöke – írta az osztrák sajtó alapján az MTI.

"Szükség van egy következetes és erős Strache-listára Bécsben" – olvasható a politikus Facebook-oldalán megjelent bejegyzésben, melyben arról is írt, hogy "nemzeti érzelmű és szociális politikát hirdet majd".

Bejelentette, hogy a Szövetség Ausztriáért (Die Allianz für Österreich – DAÖ) elnevezésű, 2019 decemberében a Szabadságpártból kivált képviselők által alapított tömörülés színeiben tér vissza a politikába. Hozzáfűzte, hogy az őszi bécsi választáson több mint 15 százalékot szeretnének elérni. Strache a tervek szerint a DAÖ idei első, január 23-ra tervezett ülésén vendégszónokként tart majd beszédet. A párt frakcióvezetője, Karl Baron már korábban leszögezte: azt szeretnék, ha Strache a párt listavezetője lenne a bécsi választásokon. "Nem létezik B terv" – szögezte le.

Strache tavaly májusban kényszerült lemondani, miután egy nyilvánosságra került videó szerint párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért egy nőnek, aki egy orosz oligarcha unokahúgának adta ki magát. Az osztrák politikus a felvételen arról is beszélt az akkori hírt hozó Politico szerint, hogy olyan médiahálózatot szeretne, mint amilyen a magyar miniszterelnöknek, Orbán Viktornak van.

Heinz-Christian Strachéról decemberben jelentek meg utoljára hírek, amikor a német sajtóban azt írták róla: a politikus a pártja számláját használva költött el havonta több ezer eurót egy internetes játékra, amelynek megszállottja volt. Strache – szintén a német sajtó szerint – betegesen hitt sok mindenben, a nadrágjában ugyanis gyógyító erejűnek hitt fémdarabokat hordott, emellett sámánnal is kivizsgáltatta magát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!