szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szélsőjobboldali politikus bocsánatot kért mindenkitől, akinek csalódást okozott a viselkedésével. Egy titokban felvett videóba bukott bele.

Strache-botrány
Kormányválságba sodorta Ausztriát az elmúlt évek legnagyobb politikai botránya, amely az ország alkancellárjáról kiszivárgott videó miatt robbant ki. A felvételen Heinz-Christian Strache állami megrendeléseket ajánl egy magát egy orosz milliárdos rokonának kiadó nőnek, kampánytámogatásokért cserébe.
Friss cikkek a témában

Vádaskodásba csapott át Heinz-Christian Strache szombati nyilatkozata azok után, hogy előző nap nyilvánosságra került egy titokban készült videofelvétel, amelyen a szélsőjobboldali politikus sikeres állami tendereket ígért egy magát orosznak kiadó nőnek, ha az segíti a kampányát.

A szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) elnöke szombaton azt mondta, régóta benne volt a levegőben, hogy mocskos kampányt indítanak ellene, hiszen a múltban is többször próbálták megbuktatni. A politikus egy olyan titkosszolgálati akció áldozataként tüntette fel magát, amelyet szándékosan az európai parlamenti választásokra időzítettek, azzal a szándékkal, hogy „felrobbantsák” az osztrák kormánykoalíciót.

Panaszkodott arra, hogy az elmúlt években mennyi gonoszságot kellett elviselnie.

Újságírók várják Bécsben a nagy bejelentést
©

Ugyanakkor felajánlotta a lemondását Sebastian Kurz kancellárnak, aki ezt elfogadta. Strache azt mondta, hogy semmilyen módon sem akarja veszélyeztetni a kormány munkáját. A 49 éves Strache, aki – mint azt sajtóértekezletén közölte – a párt éléről is távozik, Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai minisztert javasolta az alkancellári posztra.

Heinz-Christian Strache bocsánatot kért mindenkitől, akinek csalódást okozott a viselkedésével. A bejelentése után kérdéseket már nem lehetett feltenni neki.

Heinz-Christian Strache bejelenti a lemondását
©

Az FPÖ mindenképpen a kormányban kíván maradni, Strache is erre utalt a beszédében. Az ugyanakkor még nem világos, hogy Sebastian Kurz mit akar, az ő sajtótájékoztatójára még várni kell. Az sem egyértelmű, hogy Hofer csak a párt vezetését veszi-e át Strachétól, vagy az alkancellári posztot is.

Strache bejelentése után ilyen volt a hangulat Bécsben:

Strache bejelentését követően lemondott tisztségéről az FPÖ parlamenti frakcióvezetője, Johann Gudenus is, akinek közreműködésével jött létre az ibizai találkozó, és aki a tolmács szerepét töltötte be. A 42 éves politikus mély sajnálkozásának adott hangot a két évvel ezelőtt történtekért, és amiatt, hogy magatartásával csalódást okozott azoknak a választóknak, tisztségviselőknek és munkatársaknak, akik bíztak benne.

Korrupció felvételről

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár állami megbízások elnyerését ígérte egy dúsgazdag, magát orosznak valló nőnek, cserébe azért, hogy részesedést vesz a legnagyobb osztrák napilapban, és aztán támogatná a Szabadságpárt kampányát.

Mindezt még egy a 2017-es osztrák parlamenti választások előtt Ibizán, titokban készített videófelvételre hivatkozva írja a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung (a videó a Spiegel oldalán meg is tekinthető). A fiatal nő azt állította, hogy egy oroszországi oligarcha unokahúga és 250 millió eurót fog befektetni Ausztriában.

A Politico szerint a videóban Strache azt is mondta: „olyan médiahálózatot szeretnék, amilyen Orbánnak van” – utalva a magyar kormánypárti sajtóra.

A két lap szerint a találkozó minden bizonnyal csapda volt, a cél pedig Heinz-Christian Strache kompromittálása. Azt nem közölték, hogy a felvétel milyen forrásból jutott el a két szerkesztőséghez.

A Strache-botrány további fejleményeit itt követheti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mennyire nagy baj, ha valaki csal az egészséges étkezéssel?

Mennyire nagy baj, ha valaki csal az egészséges étkezéssel?

Újabb 15 magyarnál mutatták ki a koronavírust

Újabb 15 magyarnál mutatták ki a koronavírust

Kemenesi: Új fertőzési láncolatok indultak el

Kemenesi: Új fertőzési láncolatok indultak el