szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Irán átadja Ukrajnának a január elején Teherán közelében valószínűleg véletlenül lelőtt ukrán utasszállító repülő fekete dobozait. A gépen 176 ember tartózkodott, a katasztrófát senki sem élte túl.

Hasszan Rezafair, az iráni polgári repülésügyi hatóság vezetője bejelentette: Kijev kérésére a fekete dobozokon lévő információkat nem Iránban olvassák el, hanem a megrongálódott eszközöket átadják Ukrajnának. Ha az ukránoknak nem sikerül az adatrögzítőn lévő információk kinyerése, akkor a dobozokat Franciaországban viszik tovább, ahol fejlettebb eszközökkel próbálják meg pontosan kideríteni, mi történt a MAU légitársaság Teheránból Kijevbe tartó Boeingjével.

A CNN emlékeztetett arra,  hogy Irán eleinte tagadta, hogy az iráni légvédelem lőtte volna le a gépet, ám amikor kiderült, hogy a nyugati titkosszolgálatoknak több bizonyítékuk is van, Teherán több napos késéssel beismerte a tévedést. A két Tor M1-es rakétát nem sokkal az után indították, hogy a perzsa állam rakétatámadást intézett két, amerikai katonáknak is otthont adó iraki támaszpont ellen, s valószínűleg a légvédelem ellenséges légijárműnek tartotta az utasszállítót.

A több napos hazudozás miatt komoly tüntetések kezdődtek Iránban, s több jel szerint az iráni vezetést is megosztotta az incidens kezelése. Az első napokban egyébként Iránt azt is hangsúlyozta, hogy senkinek sem hajlandó kiadni a fekete dobozokat, azokat az amerikai gyártó, a Boeing embere sem vizsgálhatják meg. Iráni források szerint Irán az után egyezett bele abba, hogy átadja Kijevnek a fekete dobozokat, hogy telefonon beszélt egymással a két ország külügyminisztere.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megint elhalasztották az új Mission: Impossible és a Top Gun 2 premierjét

Megint elhalasztották az új Mission: Impossible és a Top Gun 2 premierjét

Hullámvasút a nosztalgiavonalon – Az Utasellátó története

Hullámvasút a nosztalgiavonalon – Az Utasellátó története

Egy moszkvai gyilkosság, ami feltárja a közelmúltunk faramuci históriáit

Egy moszkvai gyilkosság, ami feltárja a közelmúltunk faramuci históriáit