szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A választójoggal rendelkezők 54 százaléka már leadta a voksát, így érvényes a fehéroroszországi elnökválasztás – jelentették be Minszkben. A voksolás napján az Ajakszandr Lukasenka államfő nevével fémjelzett hatalom a főváros központi részén gyakorlatilag teljesen megbénította az internetet.

Forrongó Belarusz
Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!
Friss cikkek a témában

Elérhetetlenek a közösségi oldalak, és gyakorlatilag teljesen leállat internetszolgáltatás is Minszk belvárosában az elnökválasztás napján. A hivatalos adatok szerint a részvételi arány már 60 százalék körül van, a hatalom azt állítja, hogy a választók negyven százaléka előre, levélben adta le voksát. Helyszíni beszámolók szerint a választóhelyiségek előtt hosszú sorok állnak, és nagyon sok ember visel fehér szalagot. Ezt a Lukasenkával szembe szállt ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja kérte.

Az internet leállása miatt a Minszkben tartózkodó újságírók is csak nagy nehézségek árán tudnak anyagokat küldeni, eddig csak annyit tudni, hogy a voksolást állítólag komoly szabálytalanságok jellemzik. A jelenlegi választás különleges: bár a kampány során legalább ezer ellenzéki vettek őrizetbe, a csökkenő népszerűségű, 1994 óta hatalmon lévő Lukasenkónak még sohasem volt dolga ennyire egységes ellenzékkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbánról készített "kihagyhatatlan címlapsztorit" a Politico

Orbánról készített "kihagyhatatlan címlapsztorit" a Politico

Vége a hibátlan napos időnek, viharok miatt adtak ki figyelmeztetést

Vége a hibátlan napos időnek, viharok miatt adtak ki figyelmeztetést

354 lóerős lett a Mercedes dízelhibrid divatterepjárója

354 lóerős lett a Mercedes dízelhibrid divatterepjárója