szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két ellenzéki politikus fogva tartását hosszabbították meg; egyikük tüntetni akart, a másik pedig aláírásokat gyűjtött, hogy valódi ellenzéki jelöltek is indulhassanak az elnökválasztáson.

Forrongó Belarusz
Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!
Friss cikkek a témában

Újabb tizenöt napos elzárásra ítélték Mikola Sztatkevics ismert ellenzéki politikust hétfőn Fehéroroszországban. Az ügyben eljáró bíróság az érintett, illetve ügyvédje távollétében hirdette ki az ítéletet, és nem is közölt semmilyen indoklást – mondta Sztatkevics felesége az AFP francia hírügynökségnek. Mint fogalmazott:

Nem hajlandóak tudatni, hogy mikor engedik szabadon.

A politikust május 31-én vették őrizetbe egy minszki tüntetésen, mert egy héttel korábban engedély nélküli demonstrációt szervezett. Másnap tizenöt nap elzárást rótt ki rá az illetékes törvényszék, ezt hosszabbították most meg.

Ezzel párhuzamosan egy másik ellenzéki vezető, Paval Szeverinyec büntetését is meghosszabbították, az övét harminc nappal. Őt június elején vették őrizetbe, mert aláírásokat gyűjtött azért, hogy valódi ellenzéki jelöltek is indulhassanak az augusztusi elnökválasztáson.

A rezsim korrupciójával gyakran foglalkozó Szjarhej Tihanovszkij blogger például Sztatkevicshez hasonlóan nem jelöltetheti magát, mivel májusban őt is tizenöt nap elzárásra ítélték nem engedélyezett tüntetés szervezése miatt.

Mikola Sztatkevics korábban több évet töltött börtönben, miután az országot 1994 óta a markában tartó Aljakszandr Lukasenka államfő kihívójaként indult a 2010-es választáson. Az utóbbi négy fehéroroszországi elnökválasztás az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint nem volt tisztességes.

Ennek ellenére a magyar kormányfő, Orbán Viktor azt követelte, miután két hete Lukasenkával tárgyalt, hogy vonja vissza az Európai Unió az emberi jogok megsértése miatt Fehéroroszországra kivetett szankciókat. Orbán látogatása után Magyarország és Fehéroroszország nukleáris együttműködési megállapodást írt alá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyot hempergett a hóban egy Mercedes G-osztály, pedig nem így tervezték

Nagyot hempergett a hóban egy Mercedes G-osztály, pedig nem így tervezték

Nagyobb sebességre kapcsol a Google, 400 új játék jön a Stadiára

Nagyobb sebességre kapcsol a Google, 400 új játék jön a Stadiára

Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka

Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka