szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A zsoldosok egy Vlagyimir Putyinhoz köthető üzletember cégének dolgoznak a belarusz állami hírügynökség szerint.

Forrongó Belarusz
Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!
Friss cikkek a témában

Egy biztonsági magáncég 33 külföldi zsoldosát vették őrizetbe a fehérorosz hatóságok Minszk közelében, illetve az ország déli részén szerdára virradóra – írja a Moscow Times. A zsoldosok a Wagner Group nevű magánhadsereg tagjai, ami azért fontos, mert ennek a vezetője az a Jevgenyij Prigozsin, akit egyszerűen csak Vlagyimir Putyin orosz elnök szakácsaként szoktak emlegetni az orosz közétkeztetésben való részvétele miatt.

A belarusz állami hírügynökség szerint nagyjából 200 zsoldos érkezéséről kaptak információt Oroszországból, akiknek szerintük az a feladata, hogy destabilizálják a helyzetet az augusztus 9-i elnökválasztás előtt.

Aljakszandr Lukasenka elnök az utóbbi időben többször is azt hangoztatta, hogy külföldi segítséggel akarják megdönteni a hatalmát, bár egyelőre ő üldözte külföldre a legkomolyabb kihívójának számító Valerij Cepkalót, aki attól félt, hogy ha tényleg elindul a választáson, megvonhatják tőle gyerekei felügyeleti jogát.

Lukasenka rég nem látott népszerűtlenséggel küzd a választás előtt: Belaruszban többször is tüntettek már ellene, miközben tombol a koronavírus, romlik az ország gazdasága, neki pedig egyre nehezebb egyensúlyoznia Oroszország és az Európai Unió között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András hvg360

Elnökválasztási esélyeinek csökkenése miatt a fehérorosz vezér elővette a korbácsot

Ahogy közeledik az augusztus 9-ére kiírt elnökválasztás, úgy durvul a fehérorosz rezsim: folyamatosan zaklatják a 25 éve hatalomban lévő Alekszandr Lukasenko lehetséges kihívóit, a legesélyesebbeket pedig kizárták a versenyből. A kampány idején Minszkbe látogató magyar kormányfő annak ellenére sürgette a Lukasenko elleni EU-s szankciók feloldását, hogy a rendőrség durván szétzavarta az ellenzéki tüntetőket.

Gulyás Gergely: Ha rajtam múlna, indulnék egyéniben

Gulyás Gergely: Ha rajtam múlna, indulnék egyéniben

Új elővárosi vasút indul Budapest és Piliscsaba között

Új elővárosi vasút indul Budapest és Piliscsaba között

Egyre biztosabb: a képernyő alatt térhet vissza az iPhone-okba a Touch ID

Egyre biztosabb: a képernyő alatt térhet vissza az iPhone-okba a Touch ID