Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Élet-halál között fekszik egy omszki kórház toxikológiai osztályán Alekszej Navalnij, az orosz ellenzék megismertebb és legnépszerűbb vezetője. A politikust valószínűleg megmérgezték, ha ez így van, ő már a sokadik azon orosz ellenzékiek listáján, akiket így próbáltak meg kiiktatni a közéletből. A hatalom természetesen most is tagad.

Egy Moszkva felé tartó repülőgépen lett rosszul az oknyomozó videóiról ismert 44 éves Alekszej Navalnij: miután a tomszki repülőtéren megivott egy teát, felszállt a gépre, majd hirtelen annyira rosszul lett, hogy a pilóta kényszerleszállást hajtott végre a szibériai Omszkban. A politikust azonnal kórházba szállították, megállapították a mérgezést tüneteit, s az öntudatlan ellenzékit lélegeztetőgépre tették. Nem sokkal ezután a kórteremhez megérkeztek a hatóságok képviselői: a rendőrség, a Nemzeti Gárda és a titkosszolgálat emberei csak az orvosokat engedik be a szobába. Még Navalnij felesége sem léphetett be, mert erre "nem adott engedélyt a pacines".  

Navalnij sajtótitkára, Kira Jarmis – aki együtt volt Navalnijjal – elmesélte, biztos abban, hogy a bloggert a teával mérgezték meg, mivel ébredése után semmi más folyadékot, vagy ételt nem fogyasztott. Az orosz hatóságok egyelőre nem reagáltak érdemben az állítólagos mérgezésre, a kormányhoz közelálló médiumok igyekeznek az sugallni, hogy a politikus biztosan összeevett valamit, és „csak” ételmérgezése van. A Kreml egyébként gyors gyógyulást kívánt az ellenzéki vezetőnek, s Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő hozzátette: segítenek a külföldi gyógykezelés megszervezésében is.

A kitartó blogger

Alekszej Navalnij egy évtizeddel ezelőtt vált országosan ismert politikussá: létrehozta a Korrupció-ellenes Alapítványt, amelyet arra használt fel, hogy leleplezze az orosz hatalmi elit tagjainak vesztegetési ügyeit és egyéb bűncselekményeit. Navalnij a csalók és tolvajok pártjának nevezte a kormányzó Egységes Oroszország nevű pártot. Videóiban többek között Dmitrij Medvegyev volt államfőről és miniszterelnökről beszélt, például arról, milyen luxuskörülmények között él Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik fő szövetségese, s milyen összefonódások vannak Medvegyev és a körülötte lévő különféle alapítványok között.

2013-ban Navalnij úgy kapott 27 százalékot a moszkvai főpolgármester-választáson, hogy semmiféle médiatámogatás nem volt mögötte, sőt a Kreml-párti tévék és lapok folyamatos lejárató kampánnyal támadták. Több eljárást is folytattak ellene 2013-ban egy csalási ügyben kapott felfüggesztett börtönbüntetést. Navalnij szerint az egész ügy egy olyan politikai akció volt, melynek célja az volt, hogy kizárják őt mindenféle jövőbeli választásból. Így is lett: nem indulhatott például a 2018-as elnökválasztáson sem, ahol Putyin sokadszor is elnyerte mandátumát. Tavaly pedig többször is rács mögé küldték 15-30 napokra, a vád ebben az esetben az engedély nélküli tüntetések szervezése volt. Oroszországban nem nehéz így börtönbe kerülni: a hatóságok rendre megtagadják az engedélyek kiadását, s igyekeznek a városközpontoktól távollévő parkokba száműzni a másként gondolkodókat.

©

Az egyik ilyen letartóztatás után 2019 nyarán Navalnijon hirtelen kiütések jelentek meg, a hivatalos magyarázat szerint a politikus heveny allergiás rohamot kapott, míg a blogger környezetében azt állították, hogy a politikus minden bizonnyal már akkor is mérgezés áldozata volt. 2017-ben is megpróbálták elvenni a kedvét a politizálástól: akkor egy ismeretlen férfi zöld színű sebfertőtlenítőt öntött a szemébe, s emiatt egyik szemére szinte teljesen megvakult.

©

A fizikai támadások mellett állandóak a hatósági zaklatások is: alapítványát a „külföldi ügynökökről” szóló törvény alapján – ez a dokumentum lehetett a magyarországi civil-ellenes szabályozás mintája – ellenségesnek minősítették és folyamatossá váltak az ellenőrzések és házkutatások. 

Mérgezés, mérgezés után

A világ azért figyel Navalnij esetében is a Kremlre, mert az utóbbi években feltűnően sok Putyin-bíráló lett hirtelen rosszul, s egy részük meg is halt azokban a mérgezéses merényletekben, melyekhez az orosz hatalomnak „természetesen” semmi közük nem volt.

A legismertebb áldozat Alekszandr Litvinyenko, az orosz titkosszolgálat, az FSZB Londonba menekült kiugrott ügynöke volt, akit 2006-ban a teájába csempészet radioaktív polóniummal mérgeztek meg minden bizonnyal az orosz szolgálatok emberei. Bár Moszkvában tagadták, hogy ilyenre vetemedtek volna, az egyik állítólagos mérgező, Andrej Lugovoj még kitüntetést is kapott a hazáért tett szolgálataiért.

Bár Litvinyenko volt az első ismertté vált áldozat, korábban is voltak hasonló esetek. 2003-ban például az ismert oknyomozó újságíró, Jurij Scsekocsihin halt meg egy rejtélyes, 16 napig tartó betegségben. Scekocsihin azt próbálta meg kideríteni, volt-e közük az orosz titkosszolgálatoknak azokhoz az oroszországi házrobbantásokhoz, amelyekre hivatkozva az akkor hatalomra került Vlagyimir Putyin megindította a népszerűségét az egekbe emelő, győztes csecsenföldi háborút. 

2004-ben a legismertebb orosz oknyomozó újságírónő, Anna Politkovszkaja vált mérgezés áldozatává. Éppen az akkori kaukázusi túszdráma helyszínére, Beszlanba tartott, amikor a repülőgépen felszolgál tea elfogyasztása után annyira rosszul lett, hogy kórházba kellett szállítani, s így nem jutott el Beszlanba. Politkovszkaja ezután már nem sokat élt: miután a méreg nem volt elég hatékony, 2006-ban egy bérgyilkos agyonlőtte Putyin egyik leghangosabb bírálóját. Érdekes volt egyébként az időzítés: Politkovszkaját október 7-én, Putyin születésnapján hallgattatták el örökre. Ugyancsak 2004-ben vált mérgezés áldozatává Roman Cepov befolyásos szentpétervári üzletember. A pályafutását az alvilágban kezdett Cepov – aki valószínűleg egész életében az orosz titkosszolgálat beépített embere volt – azután halt meg a sugárbetegségre hasonlító tünetek mellett, hogy látogatást tett a szovjet KGB utódszervezetének számító FSZB szentpétervári székházában. Őt is teával kínálták, utólag úgy tűnik, ő is kaphatott a később Litvinyenko ellen használt polóniumból. 

2004-ben Ukrajnát is megrázta egy mérgezési ügy. A Nyugat-párti ellenzék elnökjelöltje, Viktor Juscsenko az után lett rosszul, hogy együtt ebédelt az Oroszország által támogatott ellenjelölttel, a hivatalban lévő miniszterelnökkel, Viktor Janukoviccsal. Juscsenko arca eltorzult és szervezetében dioxin nevű mérget találtak. Az életét végül megmentették, de több műtétet is végre kellett hajtani rajta, hogy normális módon élhessen tovább.   

Az orosz hatóságok magas rangú tagjainak korrupciós ügyeit vizsgáló svájci hatóságokkal együttműködő orosz üzletember, Alekszandr Perepilicsnij 2012 novemberében, kocogás közben halt meg Londonban. Eleinte mindenki úgy vélte, a 44 éves férfi természetes halált halt, ám a boncolás során kiderült, gyomrában ritka, növényi eredetű méreg volt.  

Vlagyimir Kara-Murzát állítólag kétszer is megpróbálták megmérgezni: az ellenzéki aktivista gyanús körülmények között lett rosszul, s a Berlinben elvégzett vizsgálatból az derült ki, hogy vérében szinte a periódusos táblázatban szereplő összes fém jelen volt: veszélyesen sok higany, réz, mangán és cink volt a szervezetében. 

2018-ban ismét nagyot szólt egy mérgezési ügy, akkor – mint később az orosz és brit oknyomozó portálok kiderítették, ugyancsak a moszkvai katonai hírszerzés álnéven utazó tisztjei – egy katonai célokra kifejlesztett orosz idegméreggel, novicsokkal próbálták meg megölni a dél-angliai Salisbury-ben Szergej Szkripal volt orosz hírszerzőt, és lányát, Juliját. A merénylet nem sikerült, Szkripal túlélte a támadást, viszont meghalt az a brit nő, aki megtalálta a merénylők által eldobott, méreg maradékét tartalmazó parfümos üveget. A Szkripal-merénylet már sok volt a Nyugatnak: London és szövetségesei több tucat orosz diplomatát és fedésben dolgozó kémet utasítottak ki, Magyarországról viszont csak egy olyan orosz diplomatát küldtek haza, akinek egyébként is hamarosan lejárt volna a szolgálati ideje.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több tünetmentes Covid-fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba

Több tünetmentes Covid-fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba

Egyedi megoldás: trükkösen rejtené el az okostelefon-kamerát a Samsung

Egyedi megoldás: trükkösen rejtené el az okostelefon-kamerát a Samsung

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik