szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem találtak méreganyagot az orosz ellenzéki vezető szervezetében az őt kezelő kórház helyettes főorvosa szerint. Navalnij munkatársai viszont állítják: a politikus biztosan valamilyen szertől lett rosszul, és mérgezést emlegetett az orosz ellenzéki politikus Németországba szállítását szervező alapítvány vezetője.

Nem igazolódott be a mérgezés gyanúja Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusnál – jelentette ki Anatolij Kalinyicsenko, a beteget ellátó omszki első mentőkórház helyettes főorvosa hétfői sajtótájékoztatóján. Beszámolója szerint a mentőben is felmerült a mérgezés gyanúja, ezért Navalnijt azonnal a toxikológiára szállították be.

Ha bármivel is megerősített mérgezést találtunk volna, sokkal könnyebb lett volna nekünk. De két laboratóriumból kaptunk végleges választ arról, hogy méregnek vagy méreghatás termékének tekinthető vegyi-toxikológiai anyagot nem találtak"

– mondta Kalinyicsenko.

Navalnij csütörtökön lett rosszul a Tomszk–Moszkva repülőjáraton, ami miatt a gép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. A politikus kómába esett, géppel lélegeztették. Munkatársai és hozzátartozói szerint megmérgezték, és az orvosok csak azért tartották a kórházban, hogy a méreg kiürüljön a szervezetéből.

Az omszki orvosok ezzel szemben pénteken bejelentették, hogy nem találtak sem méreganyagot, sem méregnyomot a politikus szervezetében. Az átaluk legvalószínűbbnek tartott diagnózis szerint megbomlott a szénhidrát-egyensúlya, anyagcserezavar lépett fel nála, amelyet a vércukorszint hirtelen zuhanása váltott ki.

©

Kalinyicsenko doktor hétfőn Omszkban elmondta, hogy a közösségi médiában a családjával együtt többtucatnyi fizikai fenyegetést kapott, amíg Navalnij a kórházban volt. "De ez természetesen semmire nem volt hatással. Isten legyen ezeknek az embereknek a bírája. Mi egy embert gyógyítottunk. Ő ebben ártatlan volt" – nyilatkozott a helyettes főorvos.

A mentőkórház főorvosa, Alekszandr Murahovszkij ezzel szemben azt mondta, hogy személyesen nem kapott fenyegetést. Hozzátette, hogy a hivatalába ugyanakkor több ezer hívás futott be. Kifogásolta, hogy a Navalnij kezelése alatt a kórház körül összeverődött tömegen olykor még a mentő is nehezen tudott átvergődni. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mentőben szállított páciensekről felvételeket készítettek. Hozzátette: nem hallotta, hogy a politikus felesége nyilvánosan köszönetet mondott volna az omszki vagy a Moszkvából átküldött szakembereknek az erőfeszítéseikért.

A főorvos egyébként nem tudta megmondani, hogy kik voltak és mit csináltak a hivatalában azok a civil ruhás emberek, akik a sajtó feltételezése szerint a biztonsági szervektől jöttek.

"Egy pácienst kezeltünk és mentettünk meg. A kezelésére nem volt és nem lehetett ráhatás. Volt egy kezelőorvosa, és minden döntés kollegiálisan született, minden konzíliumban mintegy 10, különböző intézményeket képviselő orvos vett részt" – válaszolta Murahovszkij az azt feszegető kérdésre, hogy az öltönyösök beavatkoztak-e az orvosi szakmunkába. "Egyetlen diagnózist sem egyeztettünk senkivel sem. Nem volt nyomásgyakorlás" – nyilatkozott Kalinyicsenko.

Méreggel elkövetett támadásról beszélt viszont az orosz ellenzéki politikus Németországba szállítását szervező alapítvány alapítója. Jaka Bizilj a Bild című napilapban megjelent interjúban úgy fogalmazott, Navalnij jól viselte a repülőutat, de ez mit sem változtat az „egészében véve aggasztó helyzetén”. Szerinte a politikus várhatóan hónapokig cselekvőképtelen lesz.

Eközben Dmitrij Peszkovnak, a Kreml szóvivőjének hétfői tájékoztatása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem vett részt a Navalnij Németországba szállítására vonatkozó döntés meghozatalában. Mint mondta, ez a kérdés nem tartozik az államfő hatáskörébe. Elmondása szerint "abszolút orvosi döntésről volt szó, amely a páciens egészségétől függött", és nem volt semmi ok nemzetközi tárgyalásokra. Peszkov méltatta az illetékes orosz hatóságok hatékonyságát az elszállítás hivatalos feltételeinek biztosításában.

A Moszkovszkij Komszomolec című bulvárlap egyébként a hétvégén, belbiztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Navalnijt az elmúlt napokban megfigyelték a Novoszibirszket és Tomszkot érintő útja során. Követői tisztában voltak vele, hogy hol szállt meg, kivel beszélt, és mit evett. A lap azt állította, hogy ilyen szintű megfigyelés mellett a politikust nem mérgezhették meg a reptéren vagy a gépen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu/MTI Világ

Túlélheti Navalnij a mérgezést

Alekszej Navalnij állapota aggasztó, de túlélheti a mérgezést, igaz, hónapokig cselekvőképtelen marad - mondta az orosz ellenzéki politikus Németországba szállítását szervező alapítvány alapítója.

Még egy statisztikát megbolondított a koronavírus

Még egy statisztikát megbolondított a koronavírus

Szivárog a kőzetminta, ezért már ma nekiáll az OSIRIS-REx űrszonda a bespájzolásnak

Szivárog a kőzetminta, ezért már ma nekiáll az OSIRIS-REx űrszonda a bespájzolásnak

Megtartják a grandiózus augusztus 20-ai tűzijátékot, a kormány titokban csak elnapolta

Megtartják a grandiózus augusztus 20-ai tűzijátékot, a kormány titokban csak elnapolta