szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A férfi hatalmas adósságot halmozott fel. Korábban többször is jelezte, hogy északra akar menni.

A dél-koreai halászati minisztérium 47 éves tisztviselője szeptember 21-én délelőtt tűnt el egy megfigyelő hajóról. A védelmi minisztérium múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy Észak-Korea agyonlőtte a férfit, majd a holttestét elhamvasztották.

A dél-koreai parti őrség kedden tette közzé az ügy vizsgálatának eredményét, eszerint vélhetően Észak-Koreába akart szökni a tisztségviselő, ezért lőtték le a katonák.

A vizsgálat szerint a férfi halála előtt jelezte, hogy északra akar menni, hírszerzési források szerint pedig korábban kapcsolatba is lépett Phenjannal. A parti őrség információi szerint a férfi mintegy 330 millió von (körülbelül 88 millió forint) adósságot halmozott fel, az összeg 80 százalékát szerencsejáték miatt.

A vizsgálat – amely során a bankszámla-adatokat is kikérték – kiderítette, hogy a férfi nem sokkal az eltűnése előtt találkozott a dél-koreai védelmi minisztérium több tisztségviselőjével.

A vizsgálat kizárta a balesetet és az öngyilkossági szándékot, de az áldozat testvére szerint a dél-koreai halászati minisztérium alkalmazásában álló fivére véletlenül esett a tengerbe a kormányzati megfigyelő hajóról. A dél-koreai hatóságok azonban a tengeráramlatok tanulmányozását követően arra az álláspontra jutottak, hogy a víz nem sodorhatta a férfit véletlenül észak-koreai területi vizekre, szándékosan kellett odaúsznia, ráadásul az áramlatokkal szemben.

Phenjan elismerte, hogy a térségben járőröző katonái lövéseket adtak le egy arra tévedt dél-koreai hajóra, hozzátéve, hogy a katonák az ilyen esetekben alkalmazandó előírás szerint jártak el.

Az észak-koreai vizsgálat aláhúzta azt is, hogy a dél-koreai védelmi minisztérium állításával ellentétben nem a holttestet, hanem "a tengeren hánykolódó felszerelést" égették el, a vírus elleni védekezés jegyében.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a történtek miatt bocsánatot kért a dél-koreai néptől, Szöul pedig azt javasolta, hogy a két ország közösen vizsgálja ki a lelőtt tisztségviselő halálának körülményeit.

Az eset vihart kavart Dél-Koreában, bírálatok kereszttüzébe került a két Korea közeledését régóta szorgalmazó Mun Dzse In dél-koreai elnök is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eladó Walter Röhrl ikonikus Martini festésű Lanciája

Eladó Walter Röhrl ikonikus Martini festésű Lanciája

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja

Simán hozta a rangadót a Fradi

Simán hozta a rangadót a Fradi