szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jacinda Ardern magabiztos győzelmet aratott.

„Egy választásnak nem kell megosztónak lennie” – mondta a győzelmi beszédében Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök, aki az eddigi adatok szerint magabiztosan nyerte meg a szeptemberről októberre halasztott választásokat.

Ardern győzelmében nem kis szerepet játszott, hogy az új-zélandi miniszterelnöknek sikerült hatékonyan kezelnie a koronavírus-járványt. A szigetországban 25-en haltak meg a fertőzésben, az elmúlt időszakban mindössze napi 2-4 új esetet regisztráltak.

A miniszterelnök azt mondta, az új mandátum lehetőséget ad arra, hogy felgyorsítsák az ország gazdasági talpra állását.

A szavazatok 95 százalékának az összesítése alapján a kormányzó baloldali-liberális Munkáspárt abszolút többséget szerzett szombaton az új-zélandi parlamenti választásokon. Az Ardern vezette párt a szavazatok 49 százalékát szerezte meg, ez számítások szerint 64 parlamenti mandátumra lesz elegendő a 120 fős, egykamarás parlamentben.

A Munkáspárt első számú kihívója, a szigetországot 2008-tól 2017-ig irányító konzervatív Nemzeti Párt 27 százalékot szerzett.

Amióta 1996-ban Új-Zélandon bevezették az arányos választási rendszert, még egyetlen pártnak sem sikerült önállóan abszolút többséget szereznie a parlamentben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás Gergely Ferenc pápa melegjogi nyilatkozatáról: Református vagyok

Gulyás Gergely Ferenc pápa melegjogi nyilatkozatáról: Református vagyok

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 2. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 2. rész

Hétköznapi autók, csúcstechnológiával – ma már ez az alap

Hétköznapi autók, csúcstechnológiával – ma már ez az alap