szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az indonéziai Jáva szigetén kitört a Semeru tűzhányó, amely 5,6 kilométeres magasságig lökte ki a levegőbe a hamut, füstöt és törmeléket.

A 3676 méteres Semeru a legmagasabb vulkán Jáván, amely a legnépesebb sziget Indonéziában. A tűzhányó egyúttal a legaktívabb is. A hegy lejtőin és környékén élő falusiakat figyelmeztették a folyamatos vulkáni tevékenységre, de egyelőre nem rendeltek el evakuálást – írta a londoni BBC.

A hatóságok egyúttal a „hideg lávafolyamra” is figyelmeztettek, amely az egy időben történő heves esőzések és vulkánkitörés esetében alakulhat ki. A Semeru legutóbb decemberben tört ki, akkor 550 embert telepítettek ki.

Indonézia tektonikus lemezek találkozásánál fekszik, így gyakoriak a földrengések, és számos aktív tűzhányója is rendszeresen működésbe lép. Egy héten belül az ázsiai országban több földcsuszamlás és egy 6,2 erősségű földrengés is pusztított – több tucatnyi áldozatot szedve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot

Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot

Előjogok járnának az oltottaknak Ausztriában

Előjogok járnának az oltottaknak Ausztriában

Mégsem lesz benne az oltás típusa a védettséget igazoló okmányban

Mégsem lesz benne az oltás típusa a védettséget igazoló okmányban