szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerencsétlen mondattal próbálta elhumorizálni az orosz ellenzéki letartóztatását Dmitrij Peskov.

„Mi történt? Letartóztatták Navalnijt Németországban? Nem tudok semmiről” – reagált a 444 szerint egy újságírói kérdésre vasárnap este a Kreml szóvivője, Dmitrij Peskov. Holott akkor már órák óta tudni lehetett, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust valóban letartóztatták, csakhogy nem Németországban, hanem Moszkvában, mégpedig gyakorlatilag abban a pillanatban, hogy orosz földre tette a lábát. Előtte valóban Németországban volt, gyógykezelésen, ugyanis a novicsok nevű idegméreggel támadtak rá, a gyanú szerint az orosz titkosszolgálat emberei.

Noha Peskov (azaz a Kreml) próbált úgy tenni, mintha az egész ügy nem is számítana annyira, hogy odafigyeljen rá, az ellenzéki vezér elfogásáról készült fotók (például nyitóképünk is) arról tanúskodnak, hogy a hatóságok igenis komolyan vették azt, óriási erők mozdultak meg két repülőtéren is. Nemcsak Navalnijt vitték el, több rendőrségi teherautót is megtöltöttek a politikus szimpatizánsaival.

A részletekről ebben a cikkben írtunk:

Hazaérkezése után egyből őrizetbe vették Navalnijt az orosz hatóságok

A Seremetyevo repülőtér útlevélkezelő pultjánál őrizetbe vették Alekszej Navalnijt az orosz hatóságok. Az ellenzéki fél évvel az után tért haza Berlinből, hogy tavaly augusztus 20-án a szibériai Tomszkban vélhetően az orosz titkosszolgálat emberei megmérgezték őt a novicsok nevű idegméreggel.

[Nyitókép: Rohamrendőrök a vnukovói nemzetközi repülőtéren Alekszej Navalnij ellenzéki politikus hazaérkezésének „tiszteletére”. Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov]

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elnök szeretne lenni az ifjú amerikai sztárköltő

Elnök szeretne lenni az ifjú amerikai sztárköltő

Kifejlesztették az első biológiai kezelést a tuberkulózis ellen

Kifejlesztették az első biológiai kezelést a tuberkulózis ellen

Ittasan okozott sérüléses balesetet Hévíz fideszes alpolgármestere

Ittasan okozott sérüléses balesetet Hévíz fideszes alpolgármestere