Tetszett a cikk?

A Seremetyevo repülőtér útlevélkezelő pultjánál őrizetbe vették Alekszej Navalnijt az orosz hatóságok. Az ellenzéki fél évvel az után tért haza Berlinből, hogy tavaly augusztus 20-án a szibériai Tomszkban vélhetően az orosz titkosszolgálat emberei megmérgezték őt a novicsok nevű idegméreggel.

„Nagyon boldog vagyok, hogy megérkeztem, ez a legjobb napon az utóbbi öt hónapban. Ez a hazám, és nem félek. Tudom, hogy igazam van, az ellenem indított indított össze eljárás hazugság” – mondta néhány perccel őrizetbe vétele előtt Alekszej Navalnij.

©

Az őrizetbe vétel hivatalos indoka az lehet, hogy a legismertebb orosz ellenzéki politikus megsértette az ellene hozott felfüggesztett börtönbüntetés szabályait, azaz nem jelentkezett rendszeresen az orosz rendőrségen.

Nem is tudott volna jelentkezni, hiszen Berlinben ápolták az augusztusi mérgezés miatt. A hatóságoknak most 48 órán belül kell dönteniük, hogyan folytatják az eljárást Navalnij ellen. A politikust korábban állítólagos gazdasági bűncselekmények ítélték el. Közben egy másik eljárást is indítottak ellene, a mostani vádak szerint elsikkasztotta a korrupcióellenes alapítványának küldött adományokat.

A hatóságok nem engedték Navalnijhoz az ellenzéki ügyvédjét. Orosz források szerint a többi ellenzékihez – akiket a Vnukovo repülőtéren vettek őrizetbe – ugyancsak nem engedték oda jogi képviselőiket.

©

Navalnij gépének a Vnukovói repülőtéren kellett volna leszállnia, ám az utolsó pillanatban a hatóságok úgy döntöttek, a Pobjeda légitársaság repülőjét átirányítják a Seremetyevói reptérre. A döntés oka, hogy Vnukovón nagy tömeg gyűlt össze, hogy fogadja az ellenzéki politikust. A rendőrök lezárták a Vnukovóról kivezető utakat, és megakadályozták, hogy Navalnij hívei átmenjenek Seremetyevóra. „Egészen mostanáig nem hittük, hogy a hatalom ennyire fél. Ám ami most történt, megerősítette, hogy a hatalom retteg és megijedt attól a tömegtől, amely Navalnijt várta a repülőtéren” – nyilatkozta újságíróknak Kira Jarmis, Navalnij szóvivője.

©

A gép érkezése előtt a rohamrendőrség őrizetbe vette a Navalnij által vezetett korrupcióellenes alapítvány több tagját, köztük Ljubov Szoboljt, akit néhány nappal ezelőtt azért is elvittek az egyenruhások, mert beszélni akart azzal a titkosszolgálati ügynökkel, aki a Navalnijjal folytatott telefonbeszélgetésben elismerte az ellenzéki politikus elleni tavaly augusztusi novicsokos merénylet tényét.

Az őrizetbevételek után a rendőrök kiszorították az érkezési épületben azokat, az ellenzéki politikus fogadására gyűltek össze. Az épületből kizavart tüntetők „fasiszták, fasiszták” kiáltással reagáltak a rendőri fellépésre. Az őrizetbevételek az épület előtt is folytatódtak, több rendőrség teherautó is megtelt letartóztatottakkal.

©

Szentpétervárról is őrizetbe vételekről érkeztek hírek: ott azokat az aktivistákat tartóztatták le, akik Moszkvába akartak utazni, hogy jelen legyenek Navalnij érkezésekor.

Navalnij fél évvel az után érkezett haza, hogy tavaly augusztus 20-án – valószínűleg az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei – megmérgezték a szovjet időkben kifejlesztett katonai idegméreggel, a novicsokkal.

A Tomszkban megmérgezett ellenzéki vezetőt eleinte Omszkban ápolták, majd Berlinbe szállították, ahol a Charité kórházban kezelték őt, Németországban jelentették be a mérgezést is.

Orosz elemzők arra számítanak, Navalnij nem „üres kézzel” tért haza: fél éve volt arra, hogy a nyugati oknyomozó újságírók segítségével újabb leleplezéseket készítsen elő. Legutóbb azzal keltett feltűnést, hogy telefonon beszélgetett az egyik merénylővel – az FSZB egyik ügynökével – aki némi habozás után elismerte az akció tényét és újabb részleteket árult el a novicsokkal elkövetett merényletről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már szombaton nyitnak a katolikus templomok, és lehet miséket tartani

Már szombaton nyitnak a katolikus templomok, és lehet miséket tartani

Ipsos: Kevesen hisznek a gyors újranyitásban és egyre többen kérnek oltást

Ipsos: Kevesen hisznek a gyors újranyitásban és egyre többen kérnek oltást

Pucér putyint ültettek arany wc-re a prágai orosz nagykövetség előtt

Pucér putyint ültettek arany wc-re a prágai orosz nagykövetség előtt