szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nemcsak, hogy akár a kertben elásva lebomlik a pulóver, de a lehető legkevesebb energiát használták fel az elkészítéséhez.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Eukaliptuszból és bükkfából készül az a pulóver, amivel a Vollebak cég rukkolt elő és ami biológiailag teljesen lebomló. A pulcsit gránátalma héjával festették – számol be a fejlesztésről az Octogon.hu. A márkát egyébként 2016-ban alapította egy dizájnerből és egy atlétából álló ikerpár, Nick and Steve Tidball, akik kifejezetten a „jövő ruházatával” foglalkoznak.

A kapucnis pulcsi teljesen ugyanúgy néz ki, mint egy hagyományos pulóver és ugyanolyan tulajdonságokkal is rendelkezik. A különbség „csak” az, hogy ha már nem hordanánk tovább a pulóvert, akár el is áshatjuk a kertben: így 12 hét alatt, míg komposztban 8 hét alatt teljesen lebomlik. Ipari komposztáló eljárással pedig még rövidebb idő alatt.

Önmagában nem újkeletű egyébként, hogy biológiailag lebomló ruhát állítsanak elő, a Vollebak fejlesztésének fontosságát az adja, hogy a lebomlás az eddigieknél gyorsabban megtörténik és a már a megalkotásához is a lehető legkevesebb energiát használták fel.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyibe is kerül a pulóver, amit szeptemberben dob piacra a cég - egyelőre várólistára lehet feliratkozni, ha meg szeretnénk rendelni.

Hann Endre: Nem lepne meg, ha az ellenzék tartana a győzelemtől

Hann Endre: Nem lepne meg, ha az ellenzék tartana a győzelemtől

24 óra alatt 83 ezer új fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Államokban

24 óra alatt 83 ezer új fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Államokban

Doku360: "A techno szerintem haladó zenehallgatóknak való"

Doku360: "A techno szerintem haladó zenehallgatóknak való"