HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Svédországban a közeljövőben digitális ismeretek oktatásával bővítik az általános iskolai tananyagot. Ebben a programozás, a problémamegoldás és a digitális rendszerek használatának oktatása mellett helyet kapna a diákok forráskritikus képességeinek erősítése is.

“Van néhány naiv gondolat az információs társadalommal kapcsolatban, például hogy a tudás ma már csak néhány kattintásra van, így nincs szükség annyi mindent a fejünkben tartanunk, mint korábban – idézi az Urbanlegends.hu Gustav Fridolin svéd oktatási minisztert, aki szerint azonban ez a megközelítés közel sem igaz. Szerinte az olvasás, az írás és a számolás oktatása továbbra is nagyon is fontos, ha nem akarjuk, hogy gyerekeinket könnyen megvezessék. Emellett azonban meg kell tanítani a források értékelésének gyakorlatát is – és ebbe már 10 éves koruk környékén bele kell kóstolniuk a gyerekeknek. Meg kell tanulniuk, melyik forrásban bízhatnak, mi a különbség egy komoly médiatermék és egy propagandaoldal között – figyelmeztet Fridolin.

Az Urbanlegends.hu cikke két, már működő megoldást is bemutat Svédországból. Az egyik egy online eszköz, amely segítségével a 13 és 18 év közötti diákok értékelhetik az egyes hírek megbízhatóságát. A Nyhetsvärderaren egyszerre oktató eszköz (a diákok számára) és nyersanyag (a fiatalokat érő információkat feltérképező kutatók számára). A másik pedig egy még kisebbeknek szóló eszköz: a Bamse című, népszerű gyermekképregény készítői – akik sosem zárkóztak el a komoly kérdések feldolgozásától – a kamuhírjelenséget építették be friss történeteikbe. Ha érdeklik a részletek, kattintson az oldalra!

A fenti blogszemle a HVG Extra Business közreműködésével készült.

Friss lapszámunkban olyan etikus befolyásolási módszereket mutatunk be, amelyekkel jobb hellyé tehetjük a világot, javíthatunk megítélésünkön vagy könnyebben eladhatjuk termékeinket. Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg itt kedvezménnyel! Ha megtetszett az újság, fizessen elő egy évre, és Simon Sinek A jó vezetők esznek utoljára című könyvét adjuk az előfizetés mellé.

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!