Csurja Zsolt Vállalkozás

Miért nem GMO-mentes magyar szójával hizlalják a magyar disznókat és csirkéket?

Magyar és német kezdeményezésre 13 ország írta alá az Európai Szója Nyilatkozatot, ami az EU-ba behozott, génmódosított szójabab és más pillangós növényekből gyártott termékek arányát szorítaná vissza a helyi, GMO-mentes termelés támogatásával. A nyilatkozat aláíróinak célja, hogy a szója vetésterülete és termésmennyisége növekedjen az EU-ban.

hvg.hu Gazdaság

Vigyázat - génmódosított, narancssárga virágú petúniákat vont ki a forgalomból a Nébih

Engedély nélküli géntechnológiai módosítással előállított narancssárga virágú petúniákat hoztak forgalomba több EU-tagországban, köztük Magyarországon is. A genetikai szennyezés elhárítása érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) forgalomba hozatali tilalmat rendelt ezekre a növényekre. A petúniák egyébként nem veszélyeztetik környezetük egészségét.

hvg.hu Gazdaság

Rejtettheréjűséget szabadítana ránk az EU: felfújható falóval tiltakoztak a TTIP ellen

Ha aláírják az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezményt (TTIP), nemcsak az egészségünk és a környezetünk, hanem a gazdaságunk is veszélybe kerül – mondják azok a tüntetők, akik csütörtökön egy felfújható faló mellett demonstráltak a Kossuth téren. Aggodalmaik között szerepel például az, hogy az egyezmény életbe lépése után nem tiltanának be az EU-ban olyan mérgező anyagokat, amelyek bizonyítottan egészségkárosító hatásúk, például rejtettheréjűséget okoznak. Szerintük GMO-s élelmiszerek és klórozott csirke is megjelenhet a piacon.

Simon B. Krisztián Gazdaság

„Hülye módja lenne ez a nyomásgyakorlásnak”

Génmódosított kukorica és klórozott csirke a magyar piacokon – jelenleg ez a két legismertebb hozománya a transzatlanti kereskedelmi partnerségnek. Megkértük egy washingtoni agytröszt dán elemzőjét, magyarázza el nekünk, ezen kívül miről is szól még a zárt ajtók mögött folyó egyezkedés. Jacob Funk Kirkegaard, a Peterson Institute for International Economics kutatója arról is beszélt, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy a magyar köztisztviselőket érintő kitiltási botrány is egy ilyen amerikai-EU-s játszma része.

MTI-OS Gazdaság

Fotók: Furcsa lényt vonszoltak a parlament elé

Trójai falovat mintázó, nyolc méter magas légszoborral demonstrált a Magyar Természetvédők Szövetsége az EU és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény ellen a Kossuth téren szerdán. Az akcióra reagáló Párbeszéd Magyarország szerint az egyezmény kinyitná a sorompókat a génkezelt vetőmagok és élelmiszerek előtt, perelhetővé tenné az államokat, ha a multinacionális cégek érdekeit sértő törvényeket hoznak, és újra lehetővé tenné a pénzpiac teljes liberalizálását.

MTI Gazdaság

GMO-megállapodás: ez is magyar siker lenne?

A magyar agrárdiplomácia sikere a tagállamok környezetvédelmi minisztereinek csütörtöki, GMO-tilalommal kapcsolatos megállapodása Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint.

MTI Világ

EP-döntés született a virágporról

Döntött az Európai Parlament (EP) szerdán arról, hogy a virágport a méz természetes alkotóelemének kell tartani, nem pedig összetevőnek. Ennek értelmében a genetikailag módosított (GMO) virágpor jelenlétét gyakorlatilag nem kellene feltüntetni a címkéken, mert a virágpor aránya nem haladja meg a mézben azt a mértéket, amely fölött az alkotóelemeket jelölni. Az ügyben az EP-nek még meg kell egyeznie a tagállamok képviselőivel. Magyar EP-képviselők bírálták a döntést.

MTI Gazdaság

Budai: magyarország GMO-mentes marad

Magyarország továbbra is mentes marad a génmódosított szervezetektől (GMO), e tekintetben ugyanis fennmarad a zéró tolerancia - jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón.

hvg.hu Vállalkozás

Génmódosított növényeknek dob búcsúcsókot az EU

Visszavonja genetikailag módosított növényeire függőben lévő európai engedélyeit az amerikai Monsanto. A cég közleménye szerint nem törekednek arra, hogy biotech növényeket engedélyeztessen Európában. Az Európai Unió területén jelenleg csak két GMO-növény termeszthető.

Varga Szabolcs Vállalkozás

"Ne vessük el csipőből a genetikát!"

A földtörvénnyel kapcsolatban sok szó esik a magyar mezőgazdaságról, de arról kevésbé hallani, hogy a mezőgazdasági technológiák fejlesztésében óriási paradigmaváltás várható, amit ha nem sikerül elsajátítania a magyar gazdáknak, akkor az ország mezőgazdasága könnyen versenyképtelenné válhat. A 70-es években indult piacvezető mamut, a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. vezéreit kérdeztük génmódosításról, várható piaci trendekről, és hogy képes-e kapcsolódni Magyarország ezekhez a folyamatokhoz.

1 2 3 4

A címlapról ajánljuk