GMO
Simon B. Krisztián Gazdaság

„Hülye módja lenne ez a nyomásgyakorlásnak”

Génmódosított kukorica és klórozott csirke a magyar piacokon – jelenleg ez a két legismertebb hozománya a transzatlanti kereskedelmi partnerségnek. Megkértük egy washingtoni agytröszt dán elemzőjét, magyarázza el nekünk, ezen kívül miről is szól még a zárt ajtók mögött folyó egyezkedés. Jacob Funk Kirkegaard, a Peterson Institute for International Economics kutatója arról is beszélt, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy a magyar köztisztviselőket érintő kitiltási botrány is egy ilyen amerikai-EU-s játszma része.

MTI-OS Gazdaság

Fotók: Furcsa lényt vonszoltak a parlament elé

Trójai falovat mintázó, nyolc méter magas légszoborral demonstrált a Magyar Természetvédők Szövetsége az EU és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény ellen a Kossuth téren szerdán. Az akcióra reagáló Párbeszéd Magyarország szerint az egyezmény kinyitná a sorompókat a génkezelt vetőmagok és élelmiszerek előtt, perelhetővé tenné az államokat, ha a multinacionális cégek érdekeit sértő törvényeket hoznak, és újra lehetővé tenné a pénzpiac teljes liberalizálását.

MTI Gazdaság

GMO-megállapodás: ez is magyar siker lenne?

A magyar agrárdiplomácia sikere a tagállamok környezetvédelmi minisztereinek csütörtöki, GMO-tilalommal kapcsolatos megállapodása Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint.

MTI Világ

EP-döntés született a virágporról

Döntött az Európai Parlament (EP) szerdán arról, hogy a virágport a méz természetes alkotóelemének kell tartani, nem pedig összetevőnek. Ennek értelmében a genetikailag módosított (GMO) virágpor jelenlétét gyakorlatilag nem kellene feltüntetni a címkéken, mert a virágpor aránya nem haladja meg a mézben azt a mértéket, amely fölött az alkotóelemeket jelölni. Az ügyben az EP-nek még meg kell egyeznie a tagállamok képviselőivel. Magyar EP-képviselők bírálták a döntést.

MTI Gazdaság

Budai: magyarország GMO-mentes marad

Magyarország továbbra is mentes marad a génmódosított szervezetektől (GMO), e tekintetben ugyanis fennmarad a zéró tolerancia - jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón.

hvg.hu Vállalkozás

Génmódosított növényeknek dob búcsúcsókot az EU

Visszavonja genetikailag módosított növényeire függőben lévő európai engedélyeit az amerikai Monsanto. A cég közleménye szerint nem törekednek arra, hogy biotech növényeket engedélyeztessen Európában. Az Európai Unió területén jelenleg csak két GMO-növény termeszthető.

Varga Szabolcs Vállalkozás

"Ne vessük el csipőből a genetikát!"

A földtörvénnyel kapcsolatban sok szó esik a magyar mezőgazdaságról, de arról kevésbé hallani, hogy a mezőgazdasági technológiák fejlesztésében óriási paradigmaváltás várható, amit ha nem sikerül elsajátítania a magyar gazdáknak, akkor az ország mezőgazdasága könnyen versenyképtelenné válhat. A 70-es években indult piacvezető mamut, a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. vezéreit kérdeztük génmódosításról, várható piaci trendekről, és hogy képes-e kapcsolódni Magyarország ezekhez a folyamatokhoz.

MTI Gazdaság

A gazdákkal működne együtt a Nébih a GMO ellen

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra kéri a gazdálkodókat, hogy szorosan működjenek együtt az ellenőrzést végző hatósággal a GMO-vetőmaggal (genetikailag módosított vetőmaggal) elvetett állományok felderítése és megsemmisítése érdekében, hiszen ez a magyar gazdálkodók közös érdeke - közölte a hivatal az MTI-vel kedden.

MTI Gazdaság

Azonnali vizsgálatot indított a gyanús import miatt a miniszter

Átfogó vetőmag-, illetve vetésellenőrzést rendelt el a vidékfejlesztési miniszter, mert tudomására jutott, hogy az ország keleti határain keresztül bizonyos mennyiségű génmódosított kukorica-vetőmag érkezett illegálisan Magyarországra. Ezt szombaton Budapesten, a Rózsák terén, a Hétből hétbe fesztivál megnyitója után jelentette be Fazekas Sándor.

Nagy Gergő Gazdaság

A valaha volt legnagyobb biznisz körvonalazódik

Történelmi jelentőségű megállapodásra készül az Európai Unió és az Egyesült Államok. A világgazdaság teljesítményének mintegy felét produkáló két blokk szabadkereskedelmi megállapodást hozna tető alá. A politikusok és a szakértők több tíz milliárd eurós GDP-növekménnyel számolnak. A megállapodásban ugyanakkor sok a buktató, gyors lezárásra nem számíthatunk.

MTI Gazdaság

"A génmegőrzés nemzeti ügy"

A génmegőrzés nemzeti ügy, a Növényi Diverzitás Központban (Nödik) található növényfajták pedig nemzeti kincsek - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a tápiószelei intézetben tartott sajtótájékoztatón pénteken.

MTI Itthon

Egyhangúlag fogadta el a parlament a GMO-ellenes törvény módosítását

Ötpárti egyetértéssel, egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés a géntechnológiai tevékenységről szóló törvény módosítását, amely elősegíti a 2006-ban szintén ötpárti egyetértéssel elfogadott országgyűlési határozat céljának teljesítését: a környezeti és egészségügyi biztonság növelését - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium kedden.

MTI Plázs

Nem találtak itthon GMO-val szennyezett élelmiszert

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nem talált olyan élelmiszert, amelyben nem engedélyezett genetikailag módosított szervezet (GMO-t) lett volna – közölték kedden. Március elsején indítottak kiemelt GMO-ellenőrzést, és a 146 vizsgált élelmiszer között olyat sem találtak, amely a jelölési kötelezettség mértékét meghaladó mennyiségű, engedélyezett GMO-t tartalmazott volna.

1 2 3 4
A címlapról ajánljuk
Vasárnapi pótlék csak annak jár, aki nemigen dolgozik vasárnap

Vasárnapi pótlék csak annak jár, aki nemigen dolgozik vasárnap

A kiskereskedelemben dolgozók vélhetően nem tapsoltak a vasárnapi zárva tartás eltörléséhez. A vasárnapi bérpótlékra éppen csak azok nem jogosultak, akik rendszeresen dolgoznak hétvégén. Ugrott a 100 százalékos bérpótlék is, amely az addig engedélyezett öt, rendkívüli vasárnapra járt.