Révész Sándor Itthon

Révész: Emelkedett erkölcsű idők

A keleti nyitás és az "illiberális demokrácia" meghirdetésével elhárultak az akadályok az elől, hogy Orbán hallgatólagosan az általa a minap kiváló államférfiúnak minősített Horthy Miklós örökösének tekintse magát.

HVG Plázs

A nemváltó műtét meglepő fogadtatása a Horthy-korban

A javakorabeli férfiből csinos nővé átoperált dán lány históriájának, amelyről nemrég Oscar-esélyes film készült, a nyolc évtizeddel ezelőtti Magyarországon is óriási visszhangja volt – idézi fel az e heti HVG.

Murányi Gábor Kult

Érdemel-e szobrot Hóman Bálint?

Hóman Bálint politikai tevékenysége védhetetlen és vállalhatatlan – nyilatkozta ki az utóbbi napokban az Orbán-kormány immár három minisztere is. Csak hát „a megbízatásom előtt hozott döntést az Igazságügyi Minisztériumnak” végre kellett hajtania – indokolta Trócsányi László, hogy tárcája miért támogatja mégis 15 millió forinttal a háborús bűntett vádja alól nemrégiben rehabilitált történész-politikus Székesfehérvárott felállítandó szobrát.

Szegő Iván Miklós Kult

Horthy-éra: tekintélyelvű korszak, némi amerikanizálódással

A Horthy-kor egymásnak ellentmondó és leegyszerűsítő értelmezésében közrejátszik, hogy a korántsem egységes időszakból mindenki kiválaszthatja a neki megfelelő részt, és annak eseményeit kiterjeszti az egész korszakra. Egy biztos: autoriter, tekintélyelvű rendszerről beszélhetünk. Miért volt abszurd a választási rendszer? Mennyire érvényesült az antiszemitizmus? Miért tért el a homoszexuális férfiak és nők szabályozása? Egy új kötet, a Kérdések és válaszok a Horthy-korról szerkesztőjével és társszerzőjével, Ignácz Károly történésszel beszélgettünk.

MTI Itthon

L.Simon: Horthynak nem lehet szobra Magyarországon

Horthy Miklósnak nem lehet szobra Magyarországon az 1944-es német megszállást követően játszott szerepe miatt - jelentette ki L. Simon László kormánybiztos szerdán az Eltiporva - A vészkorszak és az Országos Széchényi Könyvtár című kiállítás megnyitóján, Budapesten.

HVG Kult

Homoszexualitás a Horthy-korban

A rendőrség listát vezetett a melegekről, de a cél nem az érintettek meghurcolása volt – írja a csütörtöki HVG egy kutatásra hivatkozva.

ln Kult

Veseleverők, kukkosok, nagy fekete autók

Az a gyanús, ami nem gyanús: tudja ezt Pelikán gátőr, valamint Virág elvtárs összes magyar tanítványa, követője, őszinte híve, mindenki, aki akár egyszer is utazott a szocialista szellem vasútján. A kommunizmusban ugyan lehetett viccelődni, de ha komolyra fordult a dolog - márpedig a nemzetközi helyzet fokozódott - a hatalom nem ismert tréfát. Nem is az volt a dolga.

Hack Péter Vélemény

Hack Péter: A Horthy-szobor és a véleménynyilvánítás szabadsága

A rongálást kimondó ítéletre helyenként hisztérikus reakciók születtek. Ehhez a reagálóknak joguk volt, még akkor is, ha a leghevesebb megszólalásokat kiváltó mondat az ítélethirdetés során nem is hangzott el. A kommentárok közül egyetlen lógott ki érdemben, a Kúria elnökhelyettesének nyilatkozata, amelyik egyértelműen törvénysértő.

MTI Itthon

Az LMP a Horthy-korszak rehabilitációja ellen tüntetett

A Horthy-korszak "restaurációja" ellen tüntetett az LMP szerdán a Budapest XVI. kerületi polgármesteri hivatala előtti parkban. A tüntetésen körülbelül egy tucat ellentüntető is megjelent, de atrocitás nem történt.

Szegő Iván Miklós Tech

Megérteni a megérthetetlent: az új Horthy-életrajz

Tudta-e, hogy a földosztást két évtizeden át hevesen ellenző Horthy Miklós 1943-ban az ország termőterületének 60 százalékát szétosztotta volna? Tudta-e, hogy haditetteinek jelentőségét eltúlozták a kortársai és az utókor is? A rendszerváltás óta szaktörténész nem írt Horthy-életrajzot. Most erre vállalkozott egy fiatal kutató, aki igyekszik néhány félreértelmezésre is felhívni a figyelmet.

Szegő Iván Miklós Tech

Erdély sokadik elvesztése, vérzivatar az átokföldjén

Kisajátítások, kihallgatás közben agyonvert politikai foglyok, besúgóhálózat, polgári lakásokba beköltöztetett kényszerbérlők, sorban állás cipőért, vallási felekezetek üldözése, hézagmentes tömegpropaganda – most nem az '50-es évek kommunista Magyarországát idézzük fel, hanem Észak-Erdély 1940-es visszacsatolására emlékezünk egy új könyv kapcsán.

Szegő Iván Miklós Itthon

Pintér vajon tudja-e, mire hivatkozik?

Az ONCSA-programot is a Belügyminisztérium működtette a két világháború között - erről beszélt a belügyminiszter a Népszabadságnak. Ez a program azonban kötődik a zsidótörvényekhez is - erre Szikra Dorottya szociálpolitikus-kutató mutatott rá a hvg.hu-nak.

Szegő Iván Miklós Tech

A gumiparagrafusoktól a "zsidók bástyájáig"

A Horthy-rendszer sajtója nem volt szabad, de a negyedszázados tekintélyuralmi rendszer hullámzó volt a tekintélyuralmi, diktatórikus és a demokratikusabb stílusú sajtóirányítás szempontjából. Az azonban mindvégig alapelv volt: a sajtóra állandóan nyomást kell gyakorolni, mert ennek direkt politikai haszna van.

hvg.hu Napi merítés

Felhőkarcolók épültek volna Budapesten a Horthy-korszakban

Milyen lenne ma Budapest sziluettje, ha a Belgrád-rakparton megépült volna a 130 méter magas Magyar Történelem Tornya? Lenne-e az Erzsébet téren Gödör, ha a második világháború nem akasztja meg az ide tervezett 80 méter magas felhőkarcolók építését? A Falanszter blog összegyűjtötte és bemutatja a meg nem épített felhőkarcolókat.

Nagy Attila Tibor Vélemény

Nagy Attila Tibor: Árulkodó Gyurcsány-interjú

Az InfoRádió Aréna című, 2011. március 28-i adása, amelynek Gyurcsány Ferenc volt a vendége, magába sűrítette a magyar baloldal megannyi problémáját. Gyurcsány elismerte: a szocialista párt két fő ideológiai táborra oszlik, az egyik szerint a balközép és a baloldali politika megfér egymás mellett egy pártban, a másik szerint viszont a szavazókat csak egy egyértelműen baloldali politikát folytató párt lesz képes visszanyerni -- mutat rá a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatója.

1 2

A címlapról ajánljuk